Portrék a gyógyszer-nagykereskedelemből

Bemutatjuk dr. Zsótér Andreát, a Hungaropharma Zrt. minőségbiztosítási igazgatóját

Hogyan kell elképzelni a gyógyszer-nagykereskedelem egyik kiemelkedő szereplőjénél a minőségbiztosítási igazgató munkáját?

Egy gyógyszer-nagykereskedő társaságnak kifogástalan minőségben, igazolt eredettel, a megfelelő mennyiségben és időben kell eljuttatnia a gyógyszereket és az egyéb termékeket a megrendelőkhöz – elsősorban a gyógyszertárakba, a kórházakba, nagykereskedőkhöz. Ehhez az általa működtetett mögöttes rendszereknek – pl. készletezés, logisztika – is kiváló minőségűeknek kell lenniük.

A minőségbiztosítás mindezen tevékenységek szabályozásáért, felügyeletéért, további fejlesztéséért felelős terület. Magába foglalja a beszállítók kiválasztását és minősítését, a beérkező gyógyszerek minősítését, a nagykereskedelemben dolgozók képzését és a dokumentációs rendszer működtetését. Ugyancsak idetartozik a gyógyszerek tárolására, szállítására szolgáló eszközök, berendezések és területek minősítése, ezek hőmérsékletének folyamatos monitorozása is, és természetesen ma már az IT-rendszerekre, a készletnyilvántartó rendszerre, azok validálására is kiterjed a munkánk.

A folyamatok és a partnerek megfelelőségét auditokon ellenőrizzük, kezeljük az eltéréseket, változtatásokat. A cégen belüli folyamatokon túl is van dolgunk, például minőségbiztosítási szerződéseket kötünk a beszállítókkal és a szerződött partnerekkel. Egy zárt láncban mozgó gyógyszert csak olyan partnernek adhatunk át, aki erre jogosult, és ezt is kell ellenőrizni a szerződéskötést megelőzően.

Hogyan vezetett a pályád ebbe a felelősségi körbe?

Már a gimnáziumban felfigyeltem a gyógyszerész szakmára. Matematika fakultációra jártam Szegeden, és szerettem a reáltárgyakat, a kémia-szakkörnek is a tagja voltam. A matematikatanárom családjából többen is gyógyszerészek voltak, és gyógyszertári asszisztensként dolgozott a legjobb barátnőm édesanyja is. Szerettem volna megmaradni a reáltárgyaknál, emellett fontos szempont volt, hogy olyan foglalkozásom legyen, amely sokféle lehetőséget kínál és amelynek a lényege a más embereknek nyújtott segítség. Így hát a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, és ott a Gyógyszerésztudományi karon végeztem gyógyszerészként, 2000-ben.

Az a sokszínűség, amit már gimnazistaként elképzeltem a gyógyszerészetről, messzemenően igazolódott a pályám során. Közforgalmú gyógyszertárban kezdtem el dolgozni, bár eredetileg úgy terveztem, hogy a gyógyszergyártásban szeretnék elhelyezkedni. Ez később meg is adatott nekem, és mint laborvezető kezdtem el a gyógyszergyári pályafutásomat, majd a gyártásközi laborok (IPC) felügyelete is részben hozzám került. Még az első gyógyszergyári munkahelyemen kerültem a szilárd gyógyszerkészítményeket gyártó üzemben raktári minőségbiztosítási csoportvezetői pozícióba.

A felelősségi köröm folyamatosan bővült, és az üzemi szintű minőségbiztosítás is hozzám került. Ezt követően különböző, nemzetközi hátterű gyógyszergyártó cégeknél dolgoztam, mint minőségbiztosítási igazgató, és többek között olyan területekért voltam felelős, mint a gyógyszer-nagykereskedelem, a gyógyszerek és vizsgálati készítmények harmadik országos importja, klinikai vizsgálatok, aszeptikus gyógyszergyártás.

Különleges kihívás volt számomra ezek után a HUMVO szakmai és minőségbiztosítási vezetői feladatainak ellátása. Ez a nonprofit szervezet abból a célból jött létre, hogy az európai gyógyszerazonosítási rendszer részeként létrehozza és működtesse Magyarországon a nemzeti gyógyszer-verifikációs rendszert. A gyógyszerellátás biztonságának ez a verifikációs rendszer az egyik alapja. Ebben a munkakörömben a hazai gyógyszerellátás szereplőinek igen nagy részével kerültem kapcsolatba, vagyis gyógyszergyárakkal, gyógyszertárakkal, kórházakkal, gyógyszer-nagykereskedőkkel, forgalomba hozatali engedély jogosultakkal. A HUMVO-tól kerültem a Hungaropharma Zrt.-hez 2020-ban, mint minőségbiztosítási igazgató.

Mi adja meg neked a mindennapi motivációdat?

A jelenlegi munkakörömben kiválóan tudom alkalmazni az eddigi pályafutásom során szerzett ismereteket, és igen sokszínű a munkám. De itt, egy ekkora súlyú piaci szereplőnél ez nem is csoda: teljes palettás gyógyszer-nagykereskedőként a gyógyszertári termékek széles körét kezeljük, több száz cégből álló beszállítói körrel rendelkezünk, kiterjedt logisztikai rendszert működtetünk. A munkánk kihat a magyarországi gyógyszerellátásra, az emberek egészségére is, és számomra fontos, hogy ez része legyen a cégkultúrának. A cégnél alapérték továbbá a minőségi munka, a szabályok betartása, és ezzel együtt a hatékonyság, a fejlődés és a jövőépítés is. Kiváló kollégákkal dolgozom, akikkel számíthatunk egymásra akár a napi rutin elvégzésekor, akár a rendkívüli kihívások alkalmával.

Hogyan egyezteted össze a munkádat a magánélettel?

Két nagy fiam van, ők 18 és 14 évesek, és sokat jelent számomra az az idő, amit a családdal tölthetek. Szabadidőmben kreatív tevékenységeknek is hódolok, zuzmóképeket, ajtó kopogtatókat készítek, akár bútort festek, és külön kikapcsolódást jelent számomra minden, ami a növényekkel, kertészkedéssel kapcsolatos. A rekreációmat heti két reformer pilates foglalkozás is segíti – már évek óta járok, örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre.

Számomra fontos, hogy jó csapatban dolgozzam, és ugyanilyen fontos az egészséges munka-magánélet egyensúly megteremtése és megtartása is.