A digitalizáció szerepe a gyógyszer-logisztika fejlődésében

Interjú Dr. Feller Antallal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnökével és Kaló Tamással, a Szövetség alelnökével

A logisztika napjaink egyik különösen gyorsan fejlődő területe, amelyben látványosan törnek előre a digitális megoldások. Különösen igaz ez a gyógyszerek logisztikai folyamataira. A gyógyszerek speciális áruk, amelyekre szigorú minőségbiztosítási szabályozások vonatkoznak, ezen felül a gyógyszerellátás biztonsága kiemelt nemzeti érdek.

 

Mi a fejlesztések legfőbb motorja a gyógyszerek logisztikájában, és mennyire hatnak a gyógyszerellátás egészére a nagykereskedők fejlesztései?

Dr. Feller Antal: A gyógyszer-nagykereskedők nap mint nap szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy a fejlesztések, és így a digitalizáció, hogyan jelenhet meg a mindennapi tevékenységük során, hogyan segítheti a munkájukat, miként növelhetik a digitalizációval a hatékonyságukat. A nagykereskedelemben alkalmazott fejlesztések hatékonysága megmutatkozik többek között az élőmunka-költségek csökkenésében, a nagyobb kapacitásban és nagyobb pontosságban, de még a munkahelyi biztonságban is.

Kaló Tamás: Azon túl, hogy a gyógyszer-nagykereskedők a saját tevékenységük hatékonyságát növelik, folynak azok a fejlesztések is, amelyek a nagykereskedői szektoron túl, így például a gyógyszertárak számára jelentenek megoldásokat. A gyógyszer-nagykereskedőknek megvan az az infrastruktúrájuk, amivel magas színvonalon, gyorsan és költséghatékonyan tudnak többek között digitális megoldásokat kidolgozni a gyógyszertárak számára is. A gyógyszertárak e szolgáltatások igénybevételével jelentősen olcsóbban és gyorsabban tudják igénybe venni e megoldásokat, mintha saját maguk fejlesztenék ki őket. Az ilyen irányú fejlesztések területe lehet a nagykereskedők és a gyógyszertárak közötti munka- és információs kapcsolat éppúgy, mint a gyógyszertáraknak a betegellátásban nyújtott szolgáltatásai.

Hol találkozhatunk azokkal a fejlesztésekkel, amelyek pozitív hatásait a gyógyszertárak is élvezhetik?

Dr. Feller Antal: Néhány jellemző és fontos példa a szektoron átnyúló nagykereskedői fejlesztésekre: a nagykereskedők és a gyógyszertárak közötti elszámolások egyre növekvő része kerül digitalizálásra, ami mindkét félnek jelentős ügyviteli könnyebbséget jelent. A Covid-járvány alatt vezették be az érintésmentes átadást a nagykereskedők kiszállítói és a gyógyszertárak között, ezzel csökkentve a fertőzés terjedésének kockázatát. Ez a konkrét fejlesztés azt is jól példázza, hogy az ugrásszerű fejlődések sok esetben valamilyen krízishelyzethez kapcsolódnak.

Mennyire van jelen a digitalizáció a gyógyszerellátás egészében?

Kaló Tamás: Elektronikus kapcsolattartás és nagyfokú automatizmus jellemzi a nagykereskedők és a beszállító gyógyszergyárak közötti kapcsolattartást is. Ide tartoznak például a megrendelések, azok visszaigazolásai, a számlázási folyamatok. E fejlesztések eredménye pedig az értéklánc végén is megmutatkozik. Például már egyre több gyógyszertárban automatizált a gyógyszerek kiadása a gyógyszertár raktárából. A beteg által éppen igényelt gyógyszereket egy automata berendezés veszi le a polcról és adja ki az officinába, de ugyanez a berendezés segíti a bekészletezés folyamatát is. A nagykereskedő pedig eleve robotbarát módon állítja össze az ilyen modern gyógyszertárak megrendelését, így a két szereplő fejlesztése összeér – aminek a vásárló is érzi a hasznát a gyors kiszolgálásban, a gyógyszerekhez való hozzáférés javulásában.

A működési hatékonyság javításán túl milyen fő szempontjai vannak a fejlesztéseknek?

Dr. Feller Antal: A fejlesztések egyik fő iránya a gyógyszerellátás biztonságának növelése. Ide tartozik a gyógyszerekhez való hozzáférés és a hamis gyógyszerek ellen való küzdelem is. A digitalizáció ezeken a területeken is nagyszerű lehetőségeket kínál. Az utóbbi időkben például nagy hangsúlyt kapott a gyógyszerhiányok elhárítása. A hiány előrejelzésében, az alternatív termékek beszerzésében és készletezésében is komoly szerepet kapnak a digitális fejlesztések, így pl. a machine learning. Nagyobb a tét is: míg korábban gyógyszer-nagykereskedők versenyeztek a készletekért, addig mostanra sok esetben országok között zajlik ez a verseny. A gyógyszerhamisítás ellen folytatott tevékenység egyik legfontosabb eleme az egyedi gyógyszerazonosítás, amely egy olyan fejlett, digitális kommunikáción alapuló rendszer, amely a gyógyszerellátás valamennyi szereplőjére kiterjed, európai uniós szinten. Ebben a rendszerben a gyógyszer úgy jut el a gyártótól a betegig, hogy a gyógyszerút minden állomásán, így a nagykereskedőknél és a gyógyszertárakban is a támogatott termékek főbb adatait beolvassák és az adatok egy központi adattárba kerülnek. A gyógyszerek útja így dobozonként nyomon követhető a gyártástól a gyógyszertári kiadásig. Azonnal kiszűrhető az a gyógyszeresdoboz, amely nem szabályos úton került a rendszerbe.

Kaló Tamás: A digitalizáció, és ez nem csak a gyógyszer-nagykereskedőkre igaz, hanem a gyógyszerellátásban szereplő minden vállalatra, ma az üzleti stratégia része, a legmagasabb szintű működési vezérelvek egyike. Magyarországon ebből a szempontból egyébként jó a helyzet. Abban pedig, hogy a teljes gyógyszerellátási rendszeren átívelő digitalizációs fejlesztések összehangoltak legyenek és kellő gyorsasággal kerüljenek implementálásra, komoly feladata van a nagykereskedőknek a híd-szerepük folytán.