Zavartalan gyógyszerellátás rendkívüli körülmények között is

A Magyarországon is tapasztalható hőhullámok miatt egyre gyakrabban lép életbe a vörös kód, amely a szociális ellátórendszer mellett a lakosság számára is figyelmeztetésül szolgál, hogy a megszokotthoz képest többet kell tenni az egészség védelméért.

A hőhullámok a gyógyszerellátásban résztvevő vállalatoknak és intézményeknek is komoly kihívást jelentenek, mert folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerellátást, hogy mindenki, minden körülmények között, időben és a megfelelő minőségben hozzájuthasson a szükséges gyógyszeréhez.

A gyógyszerek a hazai vagy külföldi gyógyszergyárakból a gyógyszer-nagykereskedők közvetítésével jutnak el a gyógyszertárakba vagy a kórházakba. Jól megtervezett, fejlett informatikai és logisztikai eszközökkel támogatott együttműködés folyik a szereplők között: a gyógyszertárak naponta akár többször is elküldik az igényeiket a nagykereskedőknek, amelyek azonnal elkezdik összekészíteni a megrendelést. Egy-egy gyógyszertárba a vele szerződött nagykereskedő napi 2-3 kiszállítást is teljesíthet – érdemes ezt az adatot összevetni a 80-as évek havi 1-2 kiszállításával. A kórházi igények is a nagykereskedőkhöz érkeznek, sok esetben egyedi gyógyszert kell sürgős kiszállítással eljuttatni egy-egy kórházba.

„A gyógyszer-nagykereskedőknél gyűlik össze az az információ, hogy az ország különböző területein hol, mikor és mennyi gyógyszert használnak fel” – mondta Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke. „A gyógyszerellátás biztonságához elengedhetetlen az igények és a gyártás összehangolása, azaz a nagykereskedők és a gyógyszergyárak, gyógyszertárak és kórházak szoros együttműködése. A logisztikai feladatot néhány kiemelt adat is jól érzékelteti: a nagykereskedők Magyarországon összesen naponta kb. 100 000 km-t tesznek meg kiszállító autóikkal. Közel 17 500 különböző gyógyszer és gyógyszertári termék van forgalomban, és évente kb. 350 millió doboz készítmény fordul meg a nagykereskedők raktáraiban.”

A gyógyszerek logisztikája rendes körülmények között is komoly teljesítményt követel a résztvevőktől, azonban adódnak olyan rendkívüli körülmények, amelyek ehhez képest is többlet erőfeszítést igényelnek: ilyen lehet pl. valamilyen zavar a nemzetközi ellátási láncban, egy-egy gyógyszer tárolási szabályainak megváltozása, vagy egy hőhullám. A gyógyszerek tárolási hőmérséklete alapvető fontosságú a gyógyszer minősége szempontjából, és maradéktalanul be kell tartani az erre vonatkozó szabályokat a teljes logisztikai folyamat során. A legtöbb gyógyszer szobahőmérsékleten (jellemzően 15-20 °C) vagy hűtve (általában 2-8 °C) tárolandó.

Ezt kell biztosítani a raktározás és a szállítás során is, és a túlmelegedést éppúgy kerülni kell, mint télen a fagyást. Természetesen vannak extrém alacsony tárolási hőmérsékletet igénylő készítmények is, amikor még azt is meg kell tervezni, hogy az átadásnál hány percig tarthat a készlet átpakolása a szállítójárműből a raktár hűtőjébe. A tárolási feltételek biztosítása a gyógyszertárakban és a kórházakban is hasonlóan kritikus feladat.

„A gyógyszerek és egyéb egészséggel összefüggő termékek végfelhasználókhoz való eljutásának megkerülhetetlen szereplői a gyógyszer-nagykereskedők. A gyógyszertárak számára olyan dinamikus, de egyben állandó és megbízható környezetet biztosítanak, amellyel elkerülhető a készletfelhalmozás és megvalósulhat az éppen aktuális igényeknek, trendeknek megfelelő készletezés. A nagykereskedőkön keresztül érkezett gyógyszerek minősége garantáltan megfelel az előírásoknak – ez leveszi a patikák válláról azt a terhet, hogy ha esetleg nem megfelelő árut értékesítenek tovább, abból akár probléma vagy egészségkárosodás is származhat.” – osztotta meg tapasztalatait dr. Janča Tímea gyógyszertárvezető.

A gyógyszer-nagykereskedők tevékenysége kiterjedt és modern eszközparkot követel meg. „A fejlődés folyamatos - példaként említem a digitalizációt, amelynek óriási tere van a mi területünkön is. Ebből a gyógyszertárak is kiveszik a részüket, de a gyógyszergyárak és a gyógyszertárak, illetve a kórházak közötti híd-szerepét betöltve a nagykereskedők rendszereinek megfelelően kell integrálódnia a gyártók és a kiskereskedők rendszereihez. A teljes ellátás, valamennyi szereplőjével együtt egyetlen rendszer, amely a gyógyszeres ellátást igénylő emberek érdekeit szolgálja, egyre magasabb színvonalon” – mondta Dr. Feller Antal. „Összehangolt működésünk a záloga annak is, hogy mindezidáig hamis gyógyszer, a zárt forgalmazási csatornán keresztül nem jutott el a felhasználókhoz.”

*  *  *

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége

Az 1996-ban alakult Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének célja a hazai biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátás biztosítása annak érdekében, hogy a betegek a számukra szükséges gyógyszert ott és akkor kapják meg, ahol és amikor arra szükségük van. A Szövetség a teljes termékpalettát forgalmazó gyógyszer-nagykereskedők érdekképviseletét látja el a döntéshozók felé a gyógyszer-nagykereskedelmi szektor működési és szabályozási feltételeinek alakítása során. Ennek érdekében a tagszervezeteken kívül együttműködik a gyógyszerészet területén dolgozó hatóságokkal, szövetségekkel és szervezetekkel, továbbá az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségével (GIRP) is.

A gyógyszer-nagykereskedelmi szektor a gyógyszergyártók és gyógyszertárak, illetve a kórházak között betöltött híd szerepénél fogva a gyógyszerellátás alapvető fontosságú szereplője. A gyógyszer-nagykereskedők biztosítják, hogy a gyógyszerkészítmények megfelelő mennyiségben és a szigorú szakmai előírásoknak megfelelő módon kerüljenek készletezésre, majd folyamatos kiszállításra a gyógyszertárak és kórházak részére. Weboldal: https://www.gynsz.hu/ 

További információ:
Mészáros Ilona
+36 20 252 5298
Ilona.meszaros@momentumcomms.hu