Közel tíz év után újra megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

Budapest, 2022. július 14. – Három, a gyógyszerellátás szereplőit képviselő szakmai szervezet, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) nyolc év szünet után ismét megalakította a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot. A szervezetek célja, hogy közös javaslataikkal támogassák az egészségügyi kormányzat munkáját, valamint, hogy meglátásaikkal erősítsék a gyógyszerellátás működését és a magas színvonalú betegellátást.

A három szervezet közös álláspontja szerint a gyógyszerellátás jelentős kihívásokkal néz szembe. A gyógyszertárak fenntarthatóságának nehézségei, a munkaerőhiány, a vidéki kispatikák bezárása,valamint egyes szakmai problémák megoldatlansága jelenleg is sújtják az ágazatot, és ezek hosszú távon komoly veszélyt jelentenek a szektor megfelelő működésére, a biztonságos és hozzáférhető gyógyszerellátásra.

Annak érdekében, hogy a betegek és a gyógyszertárba betérők a jövőben is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak, szükség van agyógyszerellátás fenntartható gazdasági és szakmai működésének biztosítására, fejlődésének elősegítésére, az erőforrások áttekintésére és bővítésére. A megvalósítás egyik kulcsfontosságú eleme az ágazati szereplők konstruktív együttműködése és közös fellépése, ezért a MOSZ, a HGYSZ és a GYNSZ részvételével ismét megalakult a 2011 és 2014 között már működő Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum. A platformcélja, hogy szakmai és szakmapolitikai javaslatokkal elősegítse a minőségi betegellátás és gyógyszerellátás megfelelő biztosítását,erősítse a gyógyszerellátásban dolgozóktársadalmi elismertségét.

„Úgy gondolom, hogy az ágazat életében jelentős mérföldkő, hogy újra megalakult a Fórum, és büszkék vagyunk arra, hogy ismét a MOSZ kezdeményezésére indult el a közös munka.Célunk azonos, mindannyian tenni szeretnénk a gyógyszerellátás javításának érdekében, melynek végső nyertese a beteg lesz, aki magasabb színvonalú ellátást kap” – mondta Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ elnöke.

A HGYSZ megalapítása óta hisz abban, hogy sikereket csak együttműködésben, összefogással lehet elérni, ezért nagy örömmel és bizakodóan tekintünk a közös munka elé. A Fórum eredményes működése szempontjából nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jövőben a hazai gyógyszerellátás valamennyi szereplője képviseltesse magát. Így reméljük, hamarosan további szakmai szervezetek és a gyártói oldal képviselői is csatlakoznak a Fórumhoz” – hangsúlyozta dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke.

A gyógyszer-nagykereskedők szerves részét képezik a hazai gyógyszerellátásnak, így fontosnak tartom, hogy szervezetünk is részese legyen a közös munkának. Bízunk benne, hogy az erőfeszítések és az együttműködés eredményeképpen hozzá tudunk majd járulni a gyógyszerellátás erősítéséhez és hatékony párbeszédet tudunk kialakítani a szakmán belül és a döntéshozókkal– mondta dr. Feller Antal, a GYNSZ elnöke.

Az újraalakuló ülésre meghívást kapott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is, de sajnálatos módon nem tudtak részt venni az egyeztetésen. A Fórum tagjai bíznak benne, hogy a jövőben e két szervezet is csatlakozik az együttműködéshez.

A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum megkezdte a közös munkát, és rendszeresen ülésezik a magas színvonalú beteg- és gyógyszerellátás megőrzése és továbbfejlesztése érdekében.