Nagy Andor

a Hungaropharma Zrt. informatikai igazgatója

„Az informatikai fejlesztések kihatnak az egész vállalat működésére”

Nagy Andort, a Hungaropharma Zrt. informatikai igazgatóját az IT fejlesztések gyógyszerellátásban betöltött szerepéről és az elmúlt másfél év trendváltásairól kérdeztük.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

Informatikai vezetőként, amikor egy fejlesztés lehetséges megtérülését értékelem, egy nagy teljesítményű logisztikai gépezetként tekintek a nagykereskedőkre – az a feladatunk, hogy biztosítsuk a gépezet tökéletes működését. Amikor azonban egy gyógyszertár közelében látom a logózott autónkat, akkor szoktam átérezni, hogy ez a gépezet látja el gyógyszerrel az egész országot.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Természetesen informatikai fejlesztési feladatok végrehajtásában veszek részt elsősorban. Nem árulok el nagy titkot, hogy az informatikai fejlesztések kihatnak az egész vállalat működésére. Egyaránt jelen vagyunk a logisztikában, az ügyfélszolgálatban, a beszerzésben és a kereskedelemben. Ezek a fejlesztések nemcsak hatással vannak a munkámra, de remélhetőleg én is hatással vagyok minőségükre és eredményességükre. Az elmúlt időszak számomra a logisztikai rendszer megújításáról, az ezzel kapcsolatos folyamatos fejlesztésekről és az eSzámla rendszer (mind fogadó, mind küldő félként történő) elindításáról szólt.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A logisztikai területen történő fejlesztések során a gyorsaság, pontosság, lekövethetőség és biztonság mint alapkövetelmény jelenik meg. Ezek a szempontok minden területen érvényesülnek. Emellett konkrét gyógyszerbiztonsági fejlesztésekben, mint például az FMD bevezetésében is aktívan vettünk részt. Érdekesség, hogy az IT fejlesztések közül ez a jól specifikált, könnyebben kivitelezhető feladatok közé tartozott.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Az informatika alapvetően a tagvállalatok belső működésével foglalkozik, ugyanakkor versenytényező. Emiatt kevesebb a kapcsolatom a többi tagvállalattal. A HUMVO (FMD) rendszer létrehozásának kezdeti szakaszában voltak közös feladataink, ahol ez jól működött. Kifejezetten örülnék, ha a jövőben hasonló közös munkára lenne lehetőség.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia első, felívelő időszaka volt a munkámban a legnehezebb időszak. Számos váratlan feladat közül az IT a távmunka gyakorlati megvalósítása (ahol ez lehetséges volt), és ezzel egy időben az extrém logisztikai terhelés szükségszerű kezelése miatt került fókuszba. Nem volt lehetőség alapos előkészítésre és korábbi tapasztalatok sem álltak rendelkezésre. A kezdeti nehézségek után azonban előtérbe kerültek azok a fejlesztések is, amelyek létezése ma már teljesen természetes. Ilyen a kártyás (érintésmentes) áruátvétel, az Extranet felületünkön történt számtalan apró fejlesztés és az IT biztonsági rendszerek megerősítése is.