Matt Zeller

a Novartis Hungária Kft. Pharma divíziójának ügyvezető igazgatója

„A gyógyszer-nagykereskedők szerepe kulcsfontosságú a magas színvonalú betegellátásban”

Matt Zeller, a Novartis Hungária Kft. Pharma divíziójának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a gyógyszer-nagykereskedelem fontos szerepet játszik a hazai gyógyszeripari lánc folyamatos fejlődésében. Legyen szó a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről, a COVID-19 járvány okozta kihívásokról vagy az SMA kezelésére szolgáló génterápia hazai bevezetéséről, a gyógyszer-nagykereskedők rugalmas, innovatív és kooperatív hozzáállása nagyban elősegíti a betegek igényeinek lehető legmagasabb színvonalon történő kiszolgálását.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedők kiemelt szerepet töltenek be az egészségügyi ellátórendszerben, hidat képezve a gyártók és a betegek között. És bár különböző a szerepünk, ugyanabban az egészségügyi ökoszisztémában működünk, és a célunk is közös: a betegek igényeinek magas színvonalon való kiszolgálása.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Az elmúlt öt év legkiemelkedőbb fejlesztése mindenképpen a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem jegyében bevezetett szerializációs folyamat volt, mely a teljes hazai gyógyszeripari lánc valamennyi résztvevőjét érintette. A gyógyszer-nagykereskedők vezető szerepet játszottak mind az előkészítésben, mind pedig az implementálásban, és bár egy rendkívül komplex folyamatról volt szó, a nagykereskedők gyors reagálása és rugalmassága kulcsfontosságú volt a siker szempontjából.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját, illetve a Szövetséggel és annak tagvállalataival való együttműködést?

Gyártóként és forgalomba-hozatali engedély jogosultként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy jó kapcsolatot ápoljunk a nagykereskedőkkel, és folyamatosan törekednünk kell arra, hogy ez a partneri kapcsolat fejlődjön és növekedjen. Örömmel tapasztaljuk, hogy a gyógyszer-nagykereskedő partnerek rugalmasak, nyitottak az új, innovatív szállítási és kiszolgálási ötletekre, a közös gondolkodásra, bizonyos terápiás területen új csatornák megnyitására annak érdekében, hogy a betegeket még jobb színvonalon szolgáljuk ki közösen. Az új megoldások megtalálására való együttműködést jól példázza a Novartis SMA génterápiájának hazai piacra kerülése, amikor egy rendkívül nagy hozzáadott terápiás értékkel bíró, extrém szállítási feltételeket igénylő készítmény esetében szoros és aktív együttműködésre volt szükség gyógyszer-nagykereskedő partnerünkkel, akinek különös figyelemmel övezett, összehangolt munkájának eredményeképpen a gyógyszer a megfelelő időben és biztonságban a kezelő kórházba érkezhetett.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy az ellátórendszer minden egyes tagja mennyire fontos szerepet tölt be abban, hogy a betegek még egy ilyen rendkívüli helyzetben is időben hozzájuthassanak gyógyszereikhez. Az első hullám kapacitás-nyomása hatalmas terhet rótt a nagykereskedőkre, amely helyzetet azonban kivételes szakmai hozzáértéssel és rugalmassággal kezelték. Az időbeli nyomás és a megnövekedett igények ellenére is megoldották a biztonságos gyógyszerellátást Magyarországon.

Hogyan látja, a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok által működtetett franchise patikahálózatok milyen többletszolgáltatásokat tudnak nyújtani a betegek számára, ezek a szolgáltatások milyen hatással vannak a betegellátásra?

A Novartis Csoport támogat minden olyan kezdeményezést, mely azt segíti, hogy a betegekhez minél előbb és minél biztonságosabb körülmények között eljussanak a gyógyszerek. Legyen az patikalánc vagy egyéni patika, mi készek vagyunk partnerségre lépni az ellátórendszer bármely tagjával, aki szállítási modelljében magas minőségi standardokat tud biztosítani, elkötelezett a biztonság és a professzionális betegellátás iránt. Látva a trendeket, a betegek és vásárlók igényei a „tablettán túli” megoldások és szolgáltatások tekintetében folyamatosan növekednek a patikák szintjén is, ez fontos aspektus lesz a jövőbeli együttműködések tekintetében. A digitalizáció szintén egyre fontosabb szerepet tölt be a jövőben, és mindenképpen érdekes lesz megfigyelni, milyen hatással lesz a digitális átalakulás a nagykereskedőkre és a patikaláncokra. 

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Büszkén jelenthetem ki, hogy a Novartis Csoport nagyon jó kapcsolatot ápol nagykereskedő partnereivel, nyitott és transzparens módon működünk együtt. Ezen kapcsolatok alapja a kölcsönös bizalom és az a közös cél, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. A magyarországi Novartis Csoport nevében gratulálok a Szövetségnek az évfordulóhoz, és valamennyi gyógyszer-nagykereskedőnek nagyon sikeres következő 25 évet kívánok!