Kellner Mária és Kőhegyi Anita

Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

„A GYNSZ tagvállalatai nélkül esélytelen lenne a biztonságos és megbízható gyógyszerellátás biztosítása”

 A gyógyszergyártók és a nagykereskedők gördülékeny együttműködése teszi lehetővé a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátást, amelyet Kellner Mária, a Béres Gyógyszergyár Zrt. ellátási lánc igazgatója, és a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) alelnöke szerint az utóbbi évek fejlesztései tesznek még könnyebbé.

 Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

Amilyen jelentős szerepe van a gyógyszeriparnak a nemzetgazdaságban, ugyanolyan meghatározó szerepe van a logisztikában, az ellátási láncban, illetve a hazai logisztikai szakmai életben is. A gyógyszer-nagykereskedők ebben kiemelt szerepet látnak el mind a gyártóktól/ hazai forgalmazóktól a gyógyszertárakig, mind a kórházakig tartó ellátási láncban. Az MLBKT Gyógyszeripari Tagozatának alapítójaként és több, mint 10 évig vezetőjeként én is arra törekedtem, hogy a gyógyszergyártók és hazai forgalmazók minél szélesebb körét bevonjam tagjaink közé, hogy közös dolgainkat, a logisztika kihívásait együtt tudjuk kezelni, teret adva a benchmarking lehetőségeknek, így támogatva az egyre korszerűbb és hatékonyabb gyógyszeripari ellátási láncot.

A hazai egészségügy egészében a gyógyszerellátás egy nagyon fontos terület, melyben gyártói szempontból a nagykereskedők szerepe legalább annyira nélkülözhetetlen, mint a patikáké, ugyanis a gyógyszer-nagykereskedők rendelkeznek azzal a logisztikai, szakmai és infrastrukturális háttérrel, amely biztosítja a patikák és közvetett módon a fogyasztók folyamatos és zavartalan gyógyszerellátását. A gyógyszer-nagykereskedők logisztikai szereplőként képesek kiegyensúlyozni a gyártók viszonylag stabil, de esetenként kevésbé rugalmas ellátási képességei, illetve a változékony piaci kereslet közötti különbséget. Ugyanakkor a gyártók ellátástervezésében is óriási szerepet kapnak a gyógyszer-nagykereskedők, mert a készletezési és beszerzési terveik nélkülözhetetlen segítséget adnak, adhatnak a gyógyszergyártóknak.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A gyógyszer-nagykereskedők logisztikai infrastruktúra terén végrehajtott fejlesztéseit emelném ki, hiszen az elmúlt években ezek szinte egymást követték és ennek köszönhetően egyre modernebb logisztikai megoldások és berendezések, eszközök kaptak meghatározó szerepet a gyógyszerellátás területén. A beruházások eredményeként a gyógyszerellátás hatékonysága, gyorsasága, biztonsága folyamatosan növekszik, de a legfontosabb az, hogy modern logisztikai központok jöttek létre, melyek hatására a gyártók és nagykereskedők közötti szállítási feladatok végrehajtása könnyebbé és gyorsabbá vált, illetve a gyógyszertárolásra vonatkozó előírások betartása a rakodási feladatok alatt is könnyebben biztosítható lett. Kiemelném még az informatikai területen végrehajtott változások közül a számunkra egyik legfontosabb fejlesztést: az e-kereskedelem térnyerését. Számunkra óriási könnyebbséget és hatékonyságnövekedést jelent az e-rendelés, e-szállítólevél, e-számla és nem utolsó sorban az e-rendelésvisszaigazolás térnyerése, aminek köszönhetően rengeteg időt és energiát lehet megspórolni, nem is beszélve a megbízhatóság növekedéséről.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszerbiztonság és a megfelelő gyógyszerlogisztika számunkra is nagyon fontos kérdések, többek közt ezért is örülünk az előbb említett fejlesztéseknek, amelyek támogatják a gyógyszerbiztonságot és a megfelelő gyógyszerlogisztikát. A nagykereskedők ezen a téren végzett munkája megnyugtató garanciát nyújt minden piaci szereplő számára. Szerencsére a Béres Gyógyszergyár Zrt. termékei nem érintettek a gyógyszerhamisításban, de nekünk is sokat kell dolgoznunk annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Folyamatosan nyomon követjük a gyógyszerellátási piac résztvevőinek a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem terén végzett munkáját, ezért nem ismeretlen számunkra a GYNSZ tagvállalatainak munkája: Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatója a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagja a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége képviseletében. Mi is elkövetünk mindent, hogy munkánkkal támogassuk, segítsük a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet. Mindezek alapján kijelenthetem, hogy a GYNSZ tagvállalatok befektetett munkája nélkül esélytelen lenne a biztonságos és megbízható gyógyszerellátás biztosítása. 

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A Béres Gyógyszergyár Zrt. minden magyarországi gyógyszer-nagykereskedővel üzleti kapcsolatban áll, és fontosnak tartjuk, hogy az üzlet nagyságától függetlenül az együttműködés mindegyik fél számára kedvező legyen, ezért véleményem szerint akár példaértékűnek is nevezhetők az együttműködéseink. Nyitottak vagyunk a fejlesztési javaslatokra és ugyanakkor bármelyik partnerünk számára lehetőséget biztosítunk az együttműködésünk fejlesztésére. Óriási hangsúlyt fektetünk a gyógyszer-nagykereskedelmi partnereink elégedettségének növelésére, ezért az esetleges reklamációs ügyeket a lehető leggyorsabban kezeljük a partnereink igényeinek maximális figyelembevételével.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémiás helyzet a gyógyszerellátás minden szereplőjének feladta a leckét, akár gyártóról, nagykereskedőről, vagy patikáról beszélünk, és nagyon gyorsan alkalmazkodni kellett az új helyzethez. Gyártóként óriási kihívást jelentett a termékeink folyamatos ellátásának biztosítása, sok nehéz döntést kellett hoznunk annak érdekében, hogy az első hullámnál tapasztalt piaci robbanást kezelni tudjuk, de ez ismereteim szerint a többi piaci szereplőnél sem volt másként.

Többek közt a nagykereskedőkkel kialakított kapcsolatainknak köszönhetően sikerült elkerülnünk a tartós piaci hiányokat, így minden fogyasztónk hozzájuthatott a termékeinkhez. Hálásak vagyunk a nagykereskedőknek, mert nélkülük ez nem sikerülhetett volna. 

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Gyártói oldalról erre a kérdésre nagyon könnyű válaszolni, röviden kijelenthetem, hogy nagyszerű és példaértékű. Az MLBKT Gyógyszeripari Tagozatának egyik alapító tagja a Hungaropharma, amely az immár 30 éves szervezet kiemelt támogatója és 2004 óta központi irodájában helyet ad az MLBKT Titkárságának is. Az MLBKT alelnökeként szorgalmazom, hogy a GYNSZ-szel is tegyük szorosabbá az együttműködést, mint azt tesszük egyéb szervezetekkel, például a MAGYOSZ-szal, mert a járvány rávilágított arra, hogy a szakmai együttműködés nemcsak a szervezetek, hanem a tagvállalatok számára is – akár gazdasági értelemben – haszonnal járhat.

Kőhegyi Anita, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) ügyvezető igazgatója a Társaság gyógyszeripari kapcsolatairól:

Az MLBKT tagjai között a kezdetek, 1991 óta nagy létszámban találhatók a gyógyszergyártó és gyógyszerkereskedelmi cégek logisztikai, beszerzési és ellátási lánc vezetői. Egyedülálló az összefogás és tudásmegosztás iránti igény a tagok között – 2009 óta létezik az iparágspecifikus Gyógyszeripari Tagozatunk. A gyártók és nagykereskedők közötti szoros együttműködést példázza, hogy a Tagozat jelenlegi vezetője, Ballai Orsolya, a Hungaropharma Zrt. beszerzési igazgatója váltotta Kellner Máriát (Béres Gyógyszergyár Zrt. ellátási lánc igazgatója) 2020-ban a tagozatvezetői székben. Az aktuális kérdések megvitatása, jó gyakorlatok megosztása rendszeres programok (tagozati ülések, vállalatlátogatások, minikonferenciák – most már online módon is) formájában mutatkozik meg, melyek kiegészülnek az informatikai, automatizálási, logisztikai szolgáltatói, vagy akár csomagolással foglalkozó cégekkel közös eseményekkel. Az MLBKT éves kongresszusain rendszeresen visszatérő program a Gyógyszeripari Tagozat szekció, ahol többször előadtak a Szövetség vezetői is. Megalakulásunk óta díjazzuk a logisztika kiválóságait, elismerve a szakmai eredményeket és példát mutatva ezzel a szakmai közösségnek. Az Év Logisztikai Menedzsere címet 1994 óta öt alkalommal gyógyszergyártó, háromszor pedig gyógyszer-nagykereskedelmi cég logisztikai vezetője nyerte el, azt gondolom, ez alátámasztja az iparágban dolgozó szakemberek felkészültségét és fejlettségét – emelte ki Kőhegyi Anita.