Karsay Ákos

a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Speciális Finanszírozási Főosztályának osztályvezetője

„Az ellátás biztonságának elengedhetetlen feltétele a pontosság és precizitás”

A kórházi megrendelések gyors kiszolgálása és a szükséges készítmények folyamatos biztosítása a betegek számára a gyógyszer-nagykereskedők egyik legfontosabb feladata Karsay Ákos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Speciális Finanszírozási Főosztályának osztályvezetője szerint.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

Mint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Speciális Finanszírozási Főosztályának a tételes elszámolású, nagyértékű hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek beszerzéséért és azok kórházak részére történő biztosításáért felelős osztályvezető napi kapcsolatban állok a gyógyszergyártók, illetve a szállítók, nagykereskedők képviselőivel. A tételes gyógyszerek révén a magyar betegek a legkorszerűbb európai terápiákhoz juthatnak hozzá, amelyek között megtalálhatóak az onkológiai, hematológiai, gyulladásos, valamint akut, életmentő készítmények is.

Ezért is kiemelkedően fontos, hogy a kórházi ellátásban semmilyen fennakadás ne történjen, a gyógyszerek időben, megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak el a kijelölt egészségügyi centrumok részére. A nagykereskedők szerepe itt különösen fontos, hiszen folyamatosan megfelelő raktárkészlettel kell rendelkezniük a rendelések időszaki hullámzásának áthidalására, biztosítaniuk kell a kórházi megrendelések gyors, pontos teljesítését. Ugyanakkor gyakran részt kell vállalniuk a készítmények NEAK által végzett reallokolásában, az országos ellátottság egyensúlyának fenntartásában.

Az így összegyűjtött tapasztalataik révén olyan többletértéket tudnak nyújtani szolgáltatásaikban, amely megkönnyíti az együttműködést a gyógyszergyártók magyarországi képviselői, valamint a finanszírozó között.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A tételes finanszírozású gyógyszerek terén a fejlődés folyamatos, amelyhez tapasztalataink szerint a nagykereskedők többsége jól tud alkalmazkodni, legyen szó az elektronikus szolgáltatások bővítéséről éppúgy, mint a megrendelés, a nyilvántartás, a számlázás vagy az egyre rövidebb határidővel vállalt szállítások megvalósításáról.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A tételes finanszírozású hatóanyagok megrendelése, kiszállítása, kórházi felhasználása és elszámolása kezdetektől szigorú zárt rendszerben történik. Ugyanakkor az ellátás biztonságának elengedhetetlen feltétele a pontosság és precizitás mellett a rugalmasság, amelynek révén a gyakran változó feltételrendszer, a betegellátási igény módosulása mellett is biztosítani tudják a folyamatos gyógyszerszállítást. 

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A felsoroltak közül három nagykereskedővel állunk szerződéses kapcsolatban. Tapasztalataink szerint a képviselőik elkötelezettek a minőségi szolgáltatás nyújtásában, tapasztalataikból a gyártók képviselői is profitálnak a közbeszerzési eljárások során. Gyakran a híd szerepét töltik be a kórházak, a gyártók és a finanszírozó között, rugalmas, kreatív megoldásokkal igyekeznek válaszolni az újabb és újabb kihívásokra.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A COVID első három hulláma alatt a gyógyszerellátás folyamatosságában semmilyen fennakadást nem tapasztaltunk. A gyártók és nagykereskedők a NEAK-kal karöltve dolgoztak azon, hogy a betegek a lezárások, határátlépési korlátozások ellenére hozzáférjenek a megszokott terápiájukhoz. A zökkenőmentes átmeneti időszak jó példája az együttműködésnek, amelyből a betegek profitáltak.