Hazslinszky Péter

a Bellis Egészségtár Kft. gazdasági igazgatója

„Szem előtt kell tartanunk, hogy az emberek egészségi állapota múlhat a munkánk minőségén”

Az egészségmegőrzés még nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban – Hazslinszky Péter, a Bellis Egészségtár Kft. gazdasági igazgatója elmondta, milyen feladatok hárultak a gyógyszerellátásban szerepet vállalókra, és hogyan tudták kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem a hétköznapokban kevésbé előtérbe kerülő folyamat a gyógyszerellátáson belül, az azonban elvitathataltan, hogy enélkül a fogaskerék nélkül az egész gépezet működésképtelen lenne. A nagykereskedők nélkül elképzelhetetlen lenne a több száz gyártó által forgalmazott több mint 20 000 termék hatékony, biztonságos és gyors továbbítása abba a közel 2300 hazai gyógyszertárba, ami ma Magyarországon működik. A gyógyszer-nagykereskedelem ilyen formán sokban hasonlít a pénzügy-számvitel területéhez: szakértelmet, precíz munkavégzést igényel, és ha keveset hallani róla, az azt jelenti, hogy jól működik. Azt gondolom, ez a terület kimagaslóan teljesít és magas szakmai színvonalat képvisel, így nem csak a gyógyszerellátásban, de az egészségügy egész területén példaértékűnek számít. A gyógyszer-nagykereskedők szerepe az egészségügy egészében is egyre nagyobb jelentőséggel bír. A pandémia alatt került újra reflektorfénybe, hogy mennyire fontos a folyamatos betegellátás biztosítása, az emberek egészségének megtartása vagy annak mielőbbi visszaszerzése, hiszen ez stratégiai jelentőséggel bír az egészségügyi szektor működését veszélyeztető túlterheltséggel szemben. A biztonságos és gyors gyógyszerellátás, melynek motorja a gyógyszer-nagykereskedelem, éppen ezt a célt szolgálja.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A fejlesztéseknek két motorja volt az elmúlt években is. Az egyik a gyógyszerkereskedelemhez kapcsolódó szigorú szabályozásoknak történő megfelelés. Ennek keretében vállalatunknál is megtörténtek azok az informatikai- és folyamat-átalakítások, amelyek minden szereplőnél szükségessé váltak a dobozonkénti azonosítás miatt. A másik szempont a hosszú távon is fenntartható, jövedelmező működés alapját megteremtő beruházások. Ez utóbbi célt szolgálja az a nagyszabású fejlesztés a vállalatcsoportnál, melynek keretében 2020-ban került átadásra a Bellis Egészségtár Kft. új logisztikai bázisa egy teljesen új raktártechnológiával és vállalatirányítási rendszerrel. Az új rendszernek köszönhetően tovább tudtuk növelni a gyógyszerkiszolgálás biztonságát, valamint jelentősen növeltük a szolgáltatási színvonalat a patikák irányába.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Azt gondolom, az üzleti szempontokat megelőzve mindig kiemelt szerepet kapott a GYNSZ tagvállalatainál a gyógyszerbiztonság, és ezzel karöltve a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem. Ez rendjén is van így, hiszen mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ugyan üzleti vállalkozásokat vezetünk, amik profit maximalizálásra törekednek, de a folyamat végén emberek egészségi állapota múlhat a munkánk minőségén. Ezek a vállalatok éppen ezért számos nagyértékű fejlesztést hajtanak végre évről évre, költséges szakmai erőforrást is igénylő folyamatokat tartanak fenn, hogy ezt a magas színvonalat megtartsák. Mi sem mutatja jobban a gyógyszer-nagykereskedők ezirányú törekvéseit, mint hogy eddig egyetlen doboz hamis gyógyszer sem került patikába a tagvállalatokon keresztül.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Vállalatunk számára fontos a Szövetséggel való együttműködés, mert csak így tudjuk képviselni az érdekeinket a piacot is érintő szabályozások megalkotásánál, illetve első kézből jutnak el hozzánk a piacot érintő magyarországi és európai változásokról szóló információk. Ezért vállalatunk mind a magyarországi, mind pedig az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségénél képviselteti magát egy-egy pozíció betöltésével. A tagvállalatokkal való együttműködésünk speciális abból a szempontból, hogy éppen az anyavállalatunk az egyik legnagyobb tagja a Szövetségnek, de természetesen a többi vállalattal is korrekt szakmai együttműködést folytatunk mind a Szövetség keretein belül, mind pedig az üzletmenet során. Több gyógyszer-nagykereskedéssel is napi üzleti kapcsolatban állunk.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia újra rávilágított arra, hogy milyen jelentősége van a gyógyszer-nagykereskedelemnek és ezáltal a gyógyszerbiztonságnak az egészségügy egész területén.  A gyógyszer-nagykereskedőknek ebben az időszakban fontos szerepük volt a gyógyszerek gyors és pontos kiszállítása mellett a megfelelő elosztásban is, hogy ne alakulhasson ki sehol jelentős gyógyszerhiány az országban. Azt gondolom, a kezdeti nehézségeken a szektor szereplői gyorsan átlendültek és sikerült az ország egész területén rövid időn belül stabilizálni a biztonságos gyógyszerellátást. Külön kiemelném ebben az időszakban a raktárban dolgozó kollégáim munkáját. Kiemelkedően teljesítettek nehezített körülmények között, hiszen ők ebben az időszakban sem végezhették munkájukat otthonról, türelemmel viselték a folyamatos Covid-teszteléseket, a fizikai munka közben is kötelező maszkviselés nehézségeit, miközben üzemünk a valaha volt legnagyobb terhelés mellett is stabilan tudott működni a dolgozók hősies helytállásának köszönhetően.