Fülöpné Dr. Csákó Ibolya

a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás-elleni munkacsoportjának tagja

„Mindenképpen szükséges az a jogkövető magatartás, amely a gyógyszer-nagykereskedelmi szervezeteket jellemzi”

A szigorú magyarországi szabályozásnak is köszönhető, hogy a hazai betegellátás biztonságos. Ám Fülöpné dr. Csákó Ibolya, az Országos Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Főosztályának munkatársa és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás-elleni munkacsoportjának tagja szerint mindez mit sem érne a jogkövető magatartás nélkül.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelemnek elvitathatatlan érdeme és szerepe van a lakosság és a kórházak gyógyszerellátásában. A gyógyszerrel való kereskedés Magyarországon évtizedes múltra tekint vissza, és ezen időszak alatt folyamatosan fejlődött a szolgáltatás minősége, így egyre rugalmasabb és a gyógyszerellátást egyre magasabb színvonalon ellátó rendszerré fejlesztették. A jól működő gyógyszer-nagykereskedelem nélkül akár a közvetlen betegellátás (gyógyszertár), akár a kórházi gyógyszerellátás sem működne. A nagykereskedelem speciális beszerzési, raktározási és szállítási feladata biztosítja hazánkban a megfelelő betegellátást.  

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A gyógyszerbiztonság területén belül a gyógyszerhamisítás ellen végzett tevékenységük közvetlenül is hatással van a munkámra. Magyarországon a szigorú szabályozásnak köszönhetően még nincs tudomásom olyan büntetőeljárásról, amely azért indult, mert a legális láncban hamis gyógyszert találtak. Ennek oka lehet a szigorú magyar szabályozás, de mivel minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle, köszönhető annak is, hogy a szabályok betartását szigorúan ellenőrzi az arra jogosult hatóság. Azonban hiába a szigorú szabály, hiába a szigorú ellenőrzés, mindenképpen szükséges az a jogkövető magatartás, amely a gyógyszer-nagykereskedelmi szervezeteket jellemzi.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszergyárak mellett a GYNSZ is fontos szerepet játszik a gyógyszerhamisítás elleni harcban, akár úgy, hogy a vonatkozó minőségbiztosítási szabályokat maradéktalanul betartják, akár úgy, hogy felvilágosító kampányt tartanak. A rendelkezésükre álló azonosítási rendszerek használata biztosítja, hogy a gyógyszer-nagykereskedelemben esetlegesen megjelenő hamis készítményeket kiszűrjék, így akadályozva meg azt, hogy ezen gyógyszerek elérhessék a betegeket.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Figyelemmel arra, hogy nem egészségügyi területen dolgozom, közvetlen kapcsolatom nincs a Szövetséggel, kivéve a Hungaropharma Zrt.-t, amelynek vezetőivel, munkatársaival nagyon jó a kapcsolatom.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia alatt, különösen annak első szakaszában, 2020 márciusában, amikor az állampolgárok kígyózó sorokban álltak a patikák előtt és szinte kifosztották azokat, a nagykereskedők emberfeletti munkát végezve töltötték fel a patikákat. Állampolgárként is köszönettel tartozom ezért a munkájukért, és külön köszönet jár azért is, hogy adott esetben a vakcinák tárolásában és szállításában is részt vettek.