Dr. Zupkó István

egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja

„A gyógyszerbiztonság hivatásunk alapvető eleme”

A szakemberek tudása nélkül a gyógyszeripar és a teljes szektor működésképtelen lenne. Dr. Zupkó István egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja elmondta, milyen együttműködések keretében zajlik a jövő gyógyszeriparban dolgozó nemzedékének képzése.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának vezetése fontosnak és megőrzendőnek tartja azt a diverzitást, aminek birtokában pályakezdő fiatal kollégáink megválaszthatják első munkahelyüket. A lehetséges szakmai működési területek között a gyógyszer-nagykereskedelem egy meghatározó terület, ezért hallgatóink a képzés során képet kapnak a szektorról, annak működéséről, szabályozásáról. Meggyőződésem, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem által nyújtott karrierperspektíva nagyban hozzájárul hivatásunk, ezáltal képzésünk vonzerejéhez.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A Szövetség több tagja is rendszeresen szervez akkreditált továbbképzéseket, melyeken Karunk oktatói felkérés alapján tartanak előadásokat, így erősödik a képzőhely jelenléte a szakmai közéletben, élőbb, intenzívebb kapcsolatot tarthatunk a gyógyszerellátásban dolgozó kollégáinkkal. A továbbképzések szervezésében, technikai támogatásában végrehajtott fejlesztések – így az online továbbképzés lehetősége – kollégáink, az előadók számára is érzékelhetőek, kedvezőek.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszerbiztonság hivatásunk alapvető eleme, ismérve, hozzájárul szakmánk unikális természetéhez. Ezt szinte lehetetlen túlértékelni. A gyógyszerellátás minden szereplőjétől elvárható, hogy mindent elkövessen a gyógyszerbiztonság érdekében, ez a teljes szakma érdeke. A gyógyszerhamisítás lehetséges következményei beláthatatlanok: a lehetséges közvetlen egészségkárosodáson túl megrendíti a betegek gyógyszerbe, illetve a gyógyításba vetett bizalmát, így hosszabb távon aláássa szakmánk társadalmi megítélését.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Karunk és a Szövetség tagvállalatainak együttműködése elsősorban a vállalati szervezésben megvalósuló továbbképzésekben nyilvánul meg. Ezek szervezése professzionális, tartalma színvonalas, az utóbbi időszakban találkoztunk a tematikus továbbképzések meghirdetésével. Ezek az alkalmak– az online és a jelenléti egyaránt – jelentős vonzerővel rendelkeznek, kiváló lehetőséget is jelentek a szakmai kapcsolattartásra, oktatásunkkal kapcsolatos visszajelzések fogadására.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

Biztos vagyok abban, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem – az ellátás más szereplőjéhez hasonlóan – mindent elkövetett a gyógyszerellátás biztonságáért, integritásáért az elmúlt nehéz időszakban is.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Karunk és a Szövetség, illetve annak egyes tagvállalatai között nagy múltra visszatekintő, fenntartható és kölcsönösen előnyös együttműködés alakult ki, ami elsősorban a posztgraduális képzés területén jelenik meg. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának is érdeke ezen együttműködés fenntartása.