Dr. Szökő Éva

a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke

„Közös érdekünk, hogy a kórházi és a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó kollégák minél tájékozottabbak legyenek”

Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) elnöke megosztotta gondolatait a biztonságos gyógyszerellátás feltételeiről, amely lehetővé teszi, hogy a betegek mind a kórházakban, mind a gyógyszertárakban hozzájuthassanak a megfelelő készítményekhez.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

Az egészségügyi ellátás alapvetően fontos része a gyógyszerellátás, aminek biztosításához jelentősen járulnak hozzá a gyógyszer-nagykereskedők. Kiemelt szerepük van a zárt gyógyszerellátási lánc megteremtésében, hogy a gyógyszertárak és a kórházak biztonságos gyógyszerekkel láthassák el a lakosságot. Ezen a zárt rendszeren keresztül nem juthat el hamis gyógyszer a betegekhez. A nagykereskedők a gyógyszertárakon és fekvőbeteg-intézményeken keresztül biztosítják azt is, hogy a betegek a megfelelő időben és mennyiségben juthassanak hozzá gyógyszereikhez, ami nem kis feladat, tekintve a forgalmazható termékek óriási számát. Hazánkban a jól működő rendszer szakszerű munkájára bizton támaszkodhat az egészségügy.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a gyógyszerkutatás és gyógyszerészképzés fejlesztése, a tudományos eredmények megismertetése mellett a tudományos bizonyítékokon alapuló gyógyszerészi gyakorlat megerősítése érdekében dolgozik. Így társaságunkat közvetlenül nem érintették a fejlesztések, de tagjaink mindennapjait igen. A raktározási kapacitások bővítése, az informatikai fejlesztések, az elektronikus rendelésfeladás, a számlázás, a napi többszöri gyógyszerszállítás lehetősége, valamint az egyre magasabb szintű automatizálás révén az ellátás egyre gyorsabb és hatékonyabb, így a betegeknek nem kell hosszú időt várniuk, hogy megkapják gyógyszereiket.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Több, a gyógyszerbiztonságot szolgáló fejlesztésben játszottak kulcsszerepet a Szövetség tagjai. A szerializáció kötelező bevezetésének célja, hogy minden gyógyszerkészítményből csak eredeti termék juthasson el a betegekhez. A rendszer működésének megvalósulásához sok szereplőnek (gyógyszergyárak, nagykereskedők, patikák, kórházak) voltak időnként nehezen megoldható feladatai. Szükséges volt például, hogy a nagykereskedők vállalják a leolvasó készülékek beszerzését, a szoftvermódosítások elvégzését, a szélessávú internet biztosítását. Egy másik példa részvételük a Biztonságos Étrendkiegészítő Programban, amely keretében vállalják, hogy csak megfelelő minőségtanúsítási eljárással rendelkező, biztonságos étrend-kiegészítőket forgalmaznak. Ezzel csökkenthető a minőségileg nem megfelelő, közegészségügyi kockázatot jelentő vagy megtévesztő jelöléssel ellátott étrend-kiegészítők fogyasztókhoz való eljutása.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Kiváló az együttműködésünk a Szövetség több tagvállalatával is. Különösen azokkal, akik nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra és szociálisan érzékenyek. Tudományos rendezvényeink állandó partnerei például a Hungaropharma Zrt. és az Euromedic-Pharma Zrt., valamint alkalmanként a többi tagvállalat is. Közös érdekünk, hogy a kórházi és a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó kollégák minél tájékozottabbak legyenek.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A lakosság és a kórházak gyógyszerigényének megugrása idején sem alakultak ki számottevő ellátási problémák, köszönhetően elsősorban a nagykereskedőknek, akik mindent megtettek, hogy beszerezzék és eljuttassák a gyógyszereket a gyógyszertárakba. Ugyan volt olyan időszak, amikor a dobozszámot korlátozni kellett, de a betegek sehol sem maradtak gyógyszer nélkül. Emellett pedig a Hungaropharma Zrt. a COVID vakcinák fogadásában, tárolásában és gördülékeny kiszállításában is óriási feladatot oldott meg, kifogástalanul.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Társaságunknak bár nincs formális együttműködése a Szövetséggel, minden olyan szakmai ügyben számíthatunk tagvállalataik együttműködésére, ami segíti a gyógyszertárak és gyógyszerészek felkészültségét a betegek érdekében.