Dr. Süle András

a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke

„Nagy értéke van a zárt gyógyszerellátási lánc struktúrájának”

A fekvő- és járóbetegek megfelelő gyógyszerrel való ellátásának nehézségeiről és a gyógyszer-nagykereskedők ebben vállalt szerepéről dr. Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke nyilatkozott.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem a hazai egészségügyi struktúrában meghatározó és megkerülhetetlen. Egy és ugyanazon rendszer egymásra utalt részei vagyunk. Közös érdekünk, hogy a gyógyszerellátás, a betegek ellátása megtörténjék. Fontos, hogy ez a folyamat minél gördülékenyebb legyen. Ez így van a fekvőbeteg-ellátásban is, bár sok európai országban más szisztéma szerint oldják meg a feladatot; sok példa van arra, hogy a kórházak közvetlenül a gyártókkal vannak kapcsolatban. A hazai modell a nagykereskedők beiktatásával biztosítja a folyamatos és zökkenőmentes ellátást.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Bár az elvégzett fejlesztések láthatósága a felhasználók számára nem egyformán érzékelhető, mindenképpen ki kell emelnünk a partneri viszonyt segítő, automatizált logisztikai rendszerek, valamint az elektronikus számlázás implementálását, továbbá a rendelések nyomon követhetőségének lehetőségét. A robotizált raktárak a kiszállítások pontosságát – számunkra is érzékelhetően – megnövelték.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszerbiztonság számos dimenzióval rendelkezik, melyek közül az ellátás biztonsága is alapvető jelentőségű. A jelenlegi rendszerben számíthatunk a nagykereskedőkre. A hazai gyógyszerellátás biztonsága szempontjából egyértelműen nagy értéke van a zárt gyógyszerellátási lánc struktúrájának, ami a hamis gyógyszerek elleni hatékony küzdelmet szolgálja. Örömmel fogadjuk a további együttműködéseket a gyógyszerhamisítás elleni irányelv végfelhasználói gyakorlatának további hatékonyságnövelése és megkönnyítse érdekében, főleg a nagyfogyasztók esetében.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

Mindannyiunk számára komoly megpróbáltatás volt a koronavírus pandémia első három hulláma. Ennek során, főleg a korai időszakban, számos gyógyszer, fertőtlenítőszer és egyéni védőeszköz elérhetőségének problémáival találkoztunk. A GYNSZ tagvállalatai a foganatosított intézkedésekkel a rendelkezésre álló, szűkös erőforrások igazságos elosztásán munkálkodtak. A globális ellátási láncban tapasztalt fennakadások különösen nehéz helyzeteket teremtettek az intenzív terápiában és a különböző fertőzések elleni gyógyszerek terén, melyek tekintetében messzemenőkig méltánylandó erőfeszítéseket tettek a tagvállalatok is.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

A gyógyszerhiányok problémaköre Európában és világszerte komoly kihívások elé állítja a betegellátást. A gyógyszerügyi hatósággal karöltve, a gyógyszer-nagykereskedők hathatós együttműködése az országos gyógyszer-közbeszerzésekben, valamint a hiánytermékek esetében az egyes alternatív beszerzési források felkutatásában elengedhetetlen segítségnek bizonyult.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Feladataink a gyógyító folyamatot szolgálják, egymáshoz kapcsolódnak, kiegészítik egymást. Közös célunk, hogy betegeink számára a lehető legkorszerűbb gyógyszeres terápiát biztosítsuk. Ennek elérésben a gyógyszer-nagykerekedőkkel fennálló folyamatos, zökkenőmentes, hatékony és megbízható együttműködés kulcsfontosságú.