Dr. Simon Lívia

a Pharmaroad Kft. gyógyszertári üzletág vezetője

„A legális gyógyszerellátási lánc működtetése mindenki számára biztonságot ad”

Dr. Simon Lívia, a Pharmaroad Kft. gyógyszertári üzletág vezetője a gyógyszerellátási lánc zökkenőmentes működését biztosító rendszerre, és a szektorban dolgozók nélkülözhetetlen munkájára hívta fel a figyelmet.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

Ha az egészségügyről beszélünk, a köztudatban azonnal a kórházak, az orvosi rendelők, esetleg a gyógyszertárak jelennek meg, nem társítjuk az egészségügyi ellátó rendszerhez a gyógyszer-nagykereskedelmet, pedig kulcsfontosságú része annak. Összekötő kapocs a gyártó és a végfelhasználó „beteg” között, eleget téve a biztonságos gyógyszerellátás sajátos, néha kihívásokkal teli rendszerének. Gyógyszerészként számomra a gyógyszer-nagykereskedelem több egyszerű kereskedelmi tevékenységnél. Természetesen fontos, hogy gazdaságilag stabil és eredményes legyen a tevékenységünk, de legalább ennyire fontos, hogy a gyógyszerellátási lánc részeként, eleget téve törvényi kötelezettségeinknek, megbízható, magas szakmai színvonalú cégnek ismerjenek el kórházi/gyógyszertári partnereink. Ha az egészségügy egészét nézzük, és kicsit függetlenítjük magunkat azok gazdasági mutatóitól, finanszírozásától, nem gondolom, hogy rangsorolni kellene annak szereplőit. Függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb szerepet tölt be egy-egy szereplő, a tevékenysége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészében fenntartható, jól működő rendszer szolgálja a betegellátást.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Valóban jelentős fejlesztések zajlottak a szektorban az elmúlt időszakban, amelyek elsősorban a logisztikai szolgáltatás színvonalának emelésével, az informatikai szolgáltatások fejlesztésével, kiegészítő szolgáltatások nyújtásával jártak. Bármely fejlesztés a szektor szereplőitől feladatot adott számunkra is, hiszen így maradhattunk, maradhatunk kis gyógyszer-nagykereskedőként versenyképesek partnereinknél. A szektor szereplőinek logisztikai fejlesztései – tekintettel az egymás közötti kereskedelmi kapcsolatokra –, számunkra is hoztak előnyös változásokat. Ilyen például az e-számla bevezetése, mely jelentősen megkönnyíti a beérkező áru átvételét. Ha kisebb lépésekkel is, de követjük a piaci trendeket. Megnyitottuk második telephelyünket, több útvonalon napi kétszerire emeltük a szállítási gyakoriságot, fejlesztve ezzel logisztikai szolgáltatásunkat, és informatikai szolgáltatásaink is folyamatosan bővülnek. Kiegészítő szolgáltatást is nyújtunk az erre nyitott gyógyszertáraknak. Ezekre mind egyre nagyobb a partneri igény.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Magyarországon – tekintettel a szigorú szabályozásra, valamint a hatósági felügyeletre – 2019 előtt is kisebb problémát jelentett a gyógyszerhamisítás, mint a világ többi országában. Ennek ellenére az egyedi gyógyszerazonosító rendszer bevezetése (bár kezdetben jelentős informatikai kihívást okozott és többlet minőségbiztosítási feladatot jelent) jelentős a betegbiztonság szempontjából. A legális gyógyszerellátási lánc működtetése a gyártótól a betegig mindenki számára biztonságot ad. A lánc fontos szereplői a gyógyszer-nagykereskedők, és ennek fontosságát minden tagvállalat felismerte. A GYNSZ minden tagja elköteleződött a rendszer működtetése mellett.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A Pharmaroad Kft. 2018-ban csatlakozott a Szövetséghez, mert fontosnak tartja, hogy a nagykereskedelmi érdekek megjeleníthetőek legyenek ágazati szinten, illetve azt is, hogy a nagykereskedelmi piac legfontosabb szereplői közös értékek, etikai normák alapján működjenek. A legtöbb tagvállalattal kereskedelmi együttműködése van cégünknek, és ezek a kapcsolatok zökkenőmentesek. A gyógyszerpiacon pedig etikus keretek között egészséges verseny zajlik köztünk a beszállítói pozíciókért.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia első hulláma teljesen megrázta a gyógyszerpiacot. A gyógyszertárakon keresztül a nagykereskedelem is erőn felül próbálta kiszolgálni a betegek igényeit. Izgatott gyógyszerészek hívtak naponta, hogy mikor érkezik az áru, amelynek idejét nem tudtam megmondani. A raktári dolgozók hajnali 4 órakor még sokszor dolgoztak, de ennek ellenére is jelentős csúszások voltak a szállításban.

A nagykereskedők változó koncepcióval kezelték a megnövekedett vevői igényeket: szállítási csúsztatások, dobozszám-korlát bevezetés, partner kategóriák kialakítása stb... Bár mi is a legnagyobb, leghűségesebb partnereink igényeit igyekeztünk elsősorban biztosítani, büszkék vagyunk rá, hogy a Pharmaroad Kft. a kritikus időszakban addigi piaci részesedésénél nagyobb arányban tudott hozzájárulni a gyógyszerellátáshoz. Igaz, ez azzal járt, hogy például március 15-én, vasárnap (a normál munkaügyi előírásokat teljesen figyelmen kívül hagyva) a raktár teljes kapacitással működött.

Az első hullám tapasztalatait értékeltük és felkészülve, gyakorlatilag zökkenőmentesen kezeltük a pandémia további időszakát, újabb hullámait. Ez mind társaságunkra, mind a teljes nagykereskedelmi szektorra igaz.