Dr. Oros Dóra

a Generikus Egyesület igazgatója

„Valamennyi szereplő közös célja, hogy legális ellátási láncból származó gyógyszert biztosítson a betegeknek”

A gyógyszerellátásban résztvevők szakmai összefogását és a pandémia okozta kihívások megoldásait méltatta dr. Oros Dóra, a Generikus Egyesület igazgatója.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem a magyar gyógyszerkincs forgalmazásával kiemelkedő helyet foglal el a gyógyszerellátásban. A gyógyszerellátásban a legfontosabb a biztonság, vagyis az, hogy a betegek hozzájuthassanak a számukra rendelt gyógyszerekhez, illetve, hogy ezek a készítmények megfelelő minőségben jussanak el hozzájuk a gyártóktól. Erről a – gyógyszerkereskedelem minden szereplőjével kapcsolatban álló – nagykereskedők gondoskodnak, így az évtizedek óta felhalmozott szakmai tudás és tapasztalat birtokában magas szintű szolgáltatást nyújtanak.


A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Az elmúlt évek legjelentősebb kihívásai közé tartozott az ellátási lánc képviselőinek együttműködése annak érdekében, hogy megfelelő időben és finanszírozási háttérrel létrehozzák a magyarországi gyógyszer-azonosítási szervezetet (HUMVO). Elmondható, hogy a 2017 júliusában alapított HUMVO Nonprofit Zrt. példaértékű iparági együttműködés eredménye. Az alapító tulajdonosok – a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyelete mellett ma is szoros kooperációban tevékenykednek. Azt gondolom, valamennyi szereplő közös célja továbbra is az, hogy legális ellátási láncból származó gyógyszert biztosítson a betegeknek.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Én a Szövetség tagvállalataival közvetlenül nem működöm együtt, a Szövetségek közötti (Generikus Egyesület - Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége) kommunikációról tudok nyilatkozni. A Generikus Egyesület igazgatójaként 2018. május 22-e óta dolgozom együtt a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének delegáltjaival a HUMVO Igazgatóságában. Jó a munkakapcsolat, hiszen a közösen kitűzött célok összekovácsolnak bennünket, ezáltal képesek vagyunk egy csapatként funkcionálni és eredményeket elérni.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A gyógyszer-nagykereskedőkre a pandémia időszaka alatt jelentős többletfeladat hárult, de ezeket sikerült megoldani. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a meghirdetett veszélyhelyzetben – a gyógyszer-nagykereskedelem munkájának köszönhetően – a gyógyszerellátás nem volt veszélyben Magyarországon.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

Azt gondolom, a szektor komoly erőfeszítéseket tett a hiánycikkek kezelésében. Már a koronavírus (COVID-19) világjárvány első hulláma idején meg kellett emelni a készletek számát bizonyos készítmények vonatkozásában, ezt követően orvosolni kellett a szájmaszkokból, fertőtlenítő szerekből keletkező hiányt. A szektor segítségével gondoskodni lehet a teljes lakosság védelméről.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Úgy gondolom, a gyógyszer-nagykereskedőknek releváns szerepe van az egészségkultúra fejlesztésében. A pandémia rávilágított arra, hogy milyen fontos az egészséggel kapcsolatos műveltség megszerzése és a közös felelősség.