Dr. Lévai Sándor

a Védettség Egyesület elnöke

„Elképzelhetetlennek tartom a kiegyensúlyozott gyógyszerellátást a magyar nagykereskedők professzionális munkája nélkül”

A Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke, dr. Lévai Sándor a gyógyszer-nagykereskedők nélkülözhetetlen munkájáról fejtette ki véleményét.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszerek útja a gyártótól a betegig számtalan logisztikai, minőségi és pénzügyi kihívással van zsúfolásig teli. A kihívások és az elvárások folytonosan változnak, leginkább emelkednek a folyamat valamennyi szereplőjével szemben. A „folyamatos és biztonságos” jelzőket kimondani mindig is könnyű volt, ám ezek megvalósítása évről évre egyre nehezebb feladat az ellátási lánc résztvevőinek. A kiszámíthatatlanság és bizonytalanság szinte állandó jellemzőjévé vált a környezetünknek, ahol az ellátási lánc valamennyi szereplőjének együtt és külön-külön is kezelni kell ezt. A honi nagykereskedőknek egyszerre kell megfelelniük a hazai egészségügyi ellátási rendszer elvárásainak, kihívásainak és alkalmazkodniuk a gyógyszergyárak megállíthatatlannak tűnő és gyakorlatilag előrejelezhetetlen transzformációinak. A magyar gyógyszer-nagykereskedelem valójában úgy működik, akár az autóink kuplungja, amely egy állandóan változó fordulatszámú motor „erejét” kell, hogy átvigye a magyar egészségügyi rendszer ezernyi kerekére, amelyek sui generis alkalmatlanok a zökkenőmentes gördülésre. Meggyőződésem, hogy a magyar gyógyszer-nagykereskedők „kuplungja” nélkül elképzelhetetlen a magyar betegek elfogadható színvonalú gyógyszerellátása.
A magyar nagykereskedők „rendszerismerete” és beágyazottsága teszi lehetővé, hogy az egészségügyi ellátórendszereinkben kiirthatatlannak tűnő „rendszerhibák” mellett is folyamatos és biztonságos legyen a betegek ellátása.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszerbiztonság nagykereskedők által biztosított magas fokára nemcsak az ad kézzelfogható bizonyítékot, hogy a kereskedelmi rendszerekből szinte azonnal kiszűrődnek a hibák, hanem az is, hogy a honi nagykereskedők kiállják a nagy nemzetközi gyógyszeripari vállalatok által támasztott követelményeket is, és megfelelnek azok sokszor igen magas elvárásainak is. A gyógyszerhamisítás ellen bevezetett rendszerek hadrendbe állításakor a nagykereskedők együttműködése és hatékony lépései nemzetközi szinten is elismerést érdemelnek! Köszönjük és gratulálunk nekik!

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A Takeda több magyar nagykereskedővel is együttműködik ellátási céljainak megvalósítása érdekében. Ezek az együttműködések rendkívül változatos természetűek a kisebb logisztikai feladatoktól a gyógyszerek átcsomagolásán át a közbeszerzési eljárásokban való együttes szereplésig. Mi a Takeda oldalon egy olyan magas színvonalú magyar gyógyszer-nagykereskedelmi szektort látunk, amelynek valamennyi szereplője rendkívül magas színvonalú szolgáltatások nyújtására képes. Természetesen minden szereplőnek vannak „specialitásai”, olyan területek, ahol kimagasló színvonalra képes!
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a mi vállalatunk is folyamatosan újabb és újabb kihívások elé állítja nagykereskedelmi partnereit, hiszen a mi rendszereink is állandó megújulásban vannak. Nagyon örülök, hogy partnereink mindvégig nyitottságot mutattak arra, hogy adaptálódjanak a változásainkhoz. Ezúton is köszönöm nekik!

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?


Csillagos ötösre vizsgáztak nagykereskedőink a pandémia eddig kihívásait illetően! A rugalmasság és a gyorsaság tette ezt lehetővé! Köszönettel tartozunk a nagykereskedelmi partnereinknek amiatt is, hogy sok esetben az ő proaktivitásuk tette lehetővé, hogy időben szülessenek olyan intézkedések, amelyek megelőzhettek ellátási nehézségeket.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

A nagykereskedők készletpolitikája kulcsfontosságú a folyamatos gyógyszerellátásban. A nagykereskedői raktárak, mint pufferek a Takeda számára kulcsfontosságúak. Ezek a raktárak nemcsak a gyógyszermozgások szempontjából esszenciálisak, hanem a magyar közfinanszírozó beszerzéspolitikájának végrehajtása szempontjából is. Ma én elképzelhetetlennek tartom a kiegyensúlyozott gyógyszerellátást mind logisztikai, mind finanszírozási szempontból a magyar nagykereskedők professzionális munkája nélkül!