Dr. Kovács Zalán

a balatonfüredi Marina gyógyszertár vezetője

„Magyarországon a gyógyszerhamisítás szinte nem létező fogalom”

Dr. Kovács Zalán, a balatonfüredi Marina gyógyszertár vezetője kiemelte, mely fejlesztések segítik a patikusok munkáját, és hogy milyen területen szükségesek további átalakítások.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem a gyógyszerellátási-lánc részeként elengedhetetlen résztvevő. A gyógyszertárak gyógyszerbeszerzése csak a nagykereskedőkön keresztül történhet, így a munkájuk, az általuk biztosított szolgáltatások nagyban befolyásolják az egészségügy működésének ezen részét.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Számomra a papírmentesség egy nagyon fontos cél, hiszen azon túl, hogy pluszköltséget jelent a papírhasználat, a folyamat végén a papír a gyógyszertárban marad, így nekem kell kezdenem valamit vele. Az elektronikus számla, a digitális áruátadás, -átvétel és a PHOENIX Pharma esetében a szállítmány követhetőségének lehetősége mind olyan fejlesztés, ami könnyíti a gyógyszertári munkát.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Úgy gondolom, hogy Magyarországon a gyógyszerbiztonság magas szintű, a gyógyszerhamisítás pedig szinte nem létező fogalom. Közel húszéves pályafutásom alatt nem emlékszem, hogy hamis gyógyszerrel találkoztam volna. Az, hogy ez így van, nagyban a gyógyszer-nagykereskedőknek köszönhető.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Azokkal a nagykereskedőkkel, akikkel a mi gyógyszertárunk kapcsolatban van, napi szinten dolgozunk együtt. Bár nem mindig volt így, de napjainkban már gördülékeny a kommunikáció, az esetleges problémamegoldás. Azt tapasztalom, hogy az új technológiák bevezetése a gyógyszer-nagykereskedelemben stabilabbá és egyszerűbbé teszi a partneri együttműködést is.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

Egy nagyon speciális, eddig még nem tapasztalt helyzet állt elő a közelmúltban. Ez a gyógyszerellátási láncban minden szereplőt váratlanul érintett. Voltak fennakadások, bizonytalanságok, de mindenki, így a gyógyszer-nagykereskedők is gyorsan reagáltak a helyzetre. A Balaton északi partja extra terhelést kapott a kezdeti időszakban, hiszen a fővárosból jelentős mennyiségű ember „költözött le” a szigorítások és a vírus terjedése miatt. Ez a gyógyszertárunk portfólióját is megterhelte, többfajta és speciálisabb gyógyszereket kellett viszonylag gyorsan beszerezni. Összeségében úgy gondolom, hogy megoldottuk ezt a feladatot is, amihez kellettek a szerződött gyógyszer-nagykereskedőink.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

Ez egy nehéz terület. A betegnek gyógyszerhez kell jutnia. Hiánycikk esetében ez nem valósul meg, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy információval ellátva hagyja el a gyógyszertárat. Fontos számunkra, hogy a nagykereskedőtől pontos információt kapjunk egy adott gyógyszer beszerezhetőségéről, ami a megfelelő helyen jelenik meg az expediáló számára. A közelmúltban egyre több információ érkezik a gyógyszer-nagykereskedőktől, de ezen a területen még van tennivaló.

Hogyan látja, a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok által működtetett franchise patikahálózatok milyen többletszolgáltatásokat tudnak nyújtani a betegek számára, ezek a szolgáltatások milyen hatással vannak a betegellátásra?

A Balaton-parton az úgynevezett „idegen betegek” száma magas. Úgy tapasztalom, hogy előnyt jelent, hogy olyan gyógyszertárba térhet be a beteg nyaralása során, amilyenbe otthon is jár, amit megszokott. Nem idegen számára a környezet, tudja, hogy mit, hol talál, és ez előnyt jelent a gyógyszertárválasztásnál.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Egyértelműen pozitívnak jellemezném az együttműködést. Számomra fontos a stabilitás, hiszen a gyógyszertár működéséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű és minőségű gyógyszer rendelkezésre álljon. Úgy gondolom, hogy a felmerülő problémák gyors megoldása is megvalósul, és a gyógyszer-nagykereskedők által felajánlott többletszolgáltatások csak hab a tortán.