Dr. Kókai-Nagy Ákos

az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke

„A gyógyszergyártói és nagykereskedői célok és elvárások több szempontból is azonosak”

A gyógyszer-azonosítási rendszer bevezetése még tovább erősítette a minőségi, biztonságos gyógyszerellátást – a rendszer működését dr. Kókai-Nagy Ákos, az AIPM Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke méltatta.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem, mint a gyógyszerellátásban kulcsszereppel bíró tevékenység, az ellátásbiztonság egyik legfontosabb tartópillére, az ellátórendszer egyik szegmense sem lehet meg nélküle. A gyógyszer-nagykereskedők sokak számára láthatatlan tevékenysége biztosítja, hogy a patikákban vagy a közvetlen intézményi betegellátás során minden szükséges gyógyszer mindenkor, fennakadások nélkül rendelkezésre álljon.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A gyógyszerellátás biztonsága tekintetében a gyógyszergyártói és nagykereskedői célok és elvárások több szempontból is azonosak: kizárólag megbízható forrásból, folyamatosan ellenőrzött minőségű készítmények kerülhessenek be a betegellátásba. Hatalmas közös siker, hogy hazánkban a gyártói és nagykereskedői szakmai szervezetek példátlanul szoros és előremutató együttműködéseként fennakadások nélkül elindulhatott a hazai gyógyszer-azonosítási rendszer. Sőt a közösen létrehozott HUMVO Zrt. egész Európa egyik legjobban működő nemzeti azonosítási rendszerét működteti. A nemzeti azonosítási folyamatok működéséhez szükséges kötelezettség teljesítésén túlmenően a gyógyszer-nagykereskedők kompromisszummentes minőségbiztosítási rendszere azonban önmagában is sokat hozzátesz a gyógyszerellátás hibamentes működéséhez.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A közös célok mentén az együttműködés az eddigiekben is gördülékeny volt a GYNSZ-szel és tagvállalataival egyaránt, és erre számítunk a jövőben is: legyen szó a gyógyszer-azonosítási rendszer fenntartásáról vagy a gyógyszerellátás egyes csatornáin keresztül a tagvállalatok közötti konkrét együttműködésekről. Nem kérdés számunkra, hogy a gyógyszeripar és gyógyszer-nagykereskedelem kölcsönös egymásrautaltságán alapuló, előremutató összefogásával a magyar betegek és a hazai ellátórendszer szereplői csak nyerhetnek.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A gyógyszeripar óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a pandémia alatti, korábban soha nem látott gyártói, logisztikai nehézségek ne okozzanak a szükségesnél nagyobb fennakadást. A gyógyszer-nagykereskedőkkel való szoros együttműködésben sokak megfeszített munkájának köszönhetően Magyarországon – egy-két átmeneti problémát leszámítva – tulajdonképpen fennakadásoktól mentes volt az ellátás. Ez önmagában is hatalmas eredmény. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy mindezt a járvány okozta legnehezebb pillanatokban, néhol a határok teljes lezárása ellenére is sikerült megoldani, az mindenképpen közös büszkeségre adhat okot.