Dr. Ficzere Andrea

a Magyar Kórházszövetség elnöke

„A sikeres védekezésnek nagyon fontos eleme volt a zökkenőmentes gyógyszerellátás”

Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke arról mesélt, mi tette lehetővé a gyógyszerellátás zavartalanságát a pandémia alatt, és hogy mennyiben segítik az elmúlt évek fejlesztései a betegek kiszolgálását.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedelem szorosan együttműködik az egészségügyi ellátórendszerrel, hiszen a közforgalmú és intézeti gyógyszertárak – és így a járó-, fekvőbeteg intézmények – működése elképzelhetetlen egy stabil, jól szervezett gyógyszer-nagykereskedelmi hálózat nélkül. A gyógyszergyártók jelentős része nem tudja közvetlenül ellátni a gyógyszertárakat, így a gyógyszer-nagykereskedők nélkül valószínűleg jóval szűkebb lenne az elérhető gyógyszerek palettája.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

Egyre több nagykereskedő rendelkezik olyan webes felülettel, ahol azonnal információt lehet kapni egy gyógyszer áráról, elérhetőségéről, így alternatíva keresésével, esetleg terápiaváltással sokkal gyorsabban lehet reagálni egy esetleges hiányra. Segítséget jelent a mindennapi munkában és egyúttal a betegellátás biztonságát is növeli, hogy ezek az informatikai fejlesztések lehetővé tették a rendelést követő rövid időn belül történő visszaigazolást és a számlák elektronikus átemelését. A logisztikai fejlesztések, a napi többszöri – tervezett vagy sürgős – kiszállítás megkönnyíti a gyógyszerellátást, valamint azokban a gyógyszertárakban is lehetővé teszi a zavartalan munkát, ahol esetleg csak kisebb gyógyszerkészlet felhalmozására van mód. A minőségbiztosítási fejlesztések is sokat segítenek a gördülékeny és biztonságos munkavégzésben, ilyen például a gyógyszeres dobozokon elhelyezett egyedi vonalkódos azonosítók bevezetése. Minden olyan megoldás, amely lehetővé teszi a gyógyszerek útjának pontos követését a gyártó-nagykereskedő-patika rendszerében, csökkenti a hibák számát, illetve egyszerűsíti a problémák megoldását.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Egyértelműen pozitívan. A hivatalos gyógyszerellátási rendszer hazánkban mindig is nagyon biztonságos volt, amelynek hátterében többek között a gyógyszer-nagykereskedők szigorú minőségbiztosítási rendszerei állnak. Az FMD 2018 utáni bevezetése tovább növelte ezt a biztonságot. A felmerülő problémák megbeszélésében, megoldásában sokat segítenek a nagykereskedők által szervezett szakmai találkozók is. A gyógyszer-nagykereskedők bizonyos esetekben kötelező, más esetekben önként vállalt ellenőrzési munkája támogatja az adatfeltöltési hibák korai észlelését, így azok már azelőtt javításra kerülhetnek, mielőtt eljutnának a gyógyszertárakba.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia az egészségügy minden szereplőjét olyan feladatok elé állította, amelyekkel korábban nem találkozott, és ez a megállapítás természetesen a gyógyszerellátásra is igaz. A járvány elején a lakosság részéről hirtelen megnövekedett gyógyszerigény jelentette a legnagyobb kihívást. Kollégáink a gyógyszertárakban éjszakába nyúlóan dolgoztak, ahol jellemzően azokat a gyógyszereket vételezték be, amiket nem sokkal korábban szállítottak ki a nagykereskedők. A 2-3. hullám idején már más jellegű problémával találkoztunk: olyan gyógyszerekre lett széles körben hirtelen szükség, amelyeket korábban nem, vagy csak ritkán használtak a betegek/intézmények. A kórházakban leginkább az intenzív osztályokon használt készítmények (pl. antibiotikumok, palackos és cseppfolyós oxigén) fogytak a szokásosnál nagyobb mértékben. Ezekre a helyzetekre kellett jól reagálniuk a gyógyszer-nagykereskedőknek, amit remekül meg is tettek. Vitathatatlan, hogy a sikeres védekezésnek nagyon fontos eleme volt a zökkenőmentes gyógyszerellátás.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Tiszteljük egymást, céljaink egy része közös, ugyanakkor az együttműködésünket időnként konfliktusok tarkítják, de ez teljesen normális. A lényeg, hogy arra mindig nagyon vigyázunk, hogy a betegek semmit ne érzékeljenek a nehézségekből, és gyógyszerellátási probléma soha ne nehezítse a gyógyulásukat.