Dr. Biczó Ágota

a Pharma Patika Újpest Gyógyszertár vezetője

„Egymás nélkül nehezen valósulna meg a gazdaságos és biztonságos betegellátás”

A gyógyszer-nagykereskedők egyik legfontosabb feladata, hogy megfelelő együttműködést alakítsanak ki a patikákkal. Dr. Biczó Ágota gyógyszertárvezető megosztotta gondolatait arról, hogy hogyan értékeli a közös munkát, és milyen pozitív változásokat tapasztal az elmúlt években.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszerellátás az egészségügy kiemelt területe volt a múltban, jelenben és az lesz a jövőben is. A gyógyszerellátási lánc szereplői közvetlenül vagy közvetve szerepet játszanak a betegellátásban. Működésük a gyógyszerellátás rendszerének optimális működéséhez elengedhetetlen. A nagykereskedőknek nem csak időben, de térben is biztosítaniuk kell azt a gyógyszer készletet, amellyel a patikák az ellátást biztosítani tudják.

A gyógyszer-nagykereskedelem fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a történelmi tény, hogy már az ókorban szabályozták a drogokat és fűszereket importáló, céhekbe tömörülő mercatorok működését. Az első törvény megalkotása is a XIII. századra tehető. Az akkor lefektetett elvek alapjai a mai napig érvényesek.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A gyógyszerészet rohamos fejlődésen megy keresztül. Változnak a körülmények, a rendelkezésre álló eszközök és elvárások. A fejlődés a nagykereskedő vállalatokat is feladat elé állította és állítja a jövőben is.

A nagykereskedők és patikák közötti optimalizált folyamatok eredménye lett például a beszerzések, raktározások rendszerének javulása a gyógyszertárakban. Csökkenthették a beszerzési, logisztikai és raktározási költségeiket. A marketingköltségeik egy részét átvállaló többletszolgáltatások is sikeresnek bizonyultak. Konkrét példával élve, a készítmények készletadatainak láthatósága, vagy a számlák online rendszere a szó szoros értelmében a napi teendőinket segítették. A termékek visszaküldésének egyszerűsödése, az áru nyomon követése szintén nagy segítség volt számunkra. A kiszállítások gyakoriságának emelése a patikán túl a betegeknek is hasznos.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A statisztikák szerint a hamis gyógyszerek aránya a piacon évről-évre növekszik. A gyógyszerbiztonság érdekében fontos a gyógyszerek azonosításán túl a hitelesség, sértetlenség és nyomon követhetőség. Az illegális gyógyszerek elleni harcban a patikák úgy tekintenek a gyógyszer-nagykereskedőkre, mint egy szűrőre, egy olyan forrásra, akitől bizalommal rendelhetjük meg a készítményeket. Hisz ha a gyógyszer zárt ellátási rendszerben tud mozogni, minimálisra csökkenthető a hamisítás veszélye.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

Ez egy olyan kapcsolat, mely állandó figyelmet és rugalmasságot igényel mindkét féltől. A gyógyszertár működése szempontjából a nagykereskedő legfontosabb jellemzője a stabilitás, bizalom, és nem utolsó sorban a jó kommunikáció. Ez a kapcsolat nem egyirányú, és nem is szabad, hogy az legyen. A dinamikusan fejlődő nagykereskedők szinte húzzák magukkal a gyógyszertárak fejlődését is.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

2020 a döbbenet éve volt. A pandémiára sem a gyógyszertárak, sem a nagykereskedők nem készülhettek fel, viszont a gyógyszerellátási rendszer egésze rendkívül gyorsan alkalmazkodott. Ilyen tapasztalatokra nem vágytunk. A rendszer nagyságából adódóan volt egyfajta tehetetlenség, mégis igyekeztek a szereplők viszonylag gyorsan reagálni a kialakult helyzetre. Mindössze egy személyes tapasztalatot emelnék ki. A nagykereskedő partnereink a legrövidebb időn belül léptek a fertőtlenítés, maszkhasználat és védekezés területén. Pozitív volt az az üzenet számunkra, hogy a velünk kapcsolatban álló szállítást végző kollégák betartották a maszkhasználatot, a fertőtlenítést, a távolságtartást. Köszönjük!

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

A nagykereskedőknek több lehetőségük is van a hiánytermékek pótlására. A patikák szempontjából a legegyszerűbb, legkevesebb adminisztrációval járó megoldás a legjobb. Gyógyszertári szinten úgy érezzük, hogy a hiánytermék kezelés az a terület, amelyen még akad bőven tennivaló, persze nem csak a gyógyszer-nagykereskedőknek.

Hogyan látja, a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok által működtetett franchise patikahálózatok milyen többletszolgáltatásokat tudnak nyújtani a betegek számára, ezek a szolgáltatások milyen hatással vannak a betegellátásra?

Nehéz erre válaszolni, hiszen nem ilyen gyógyszertárban dolgozom. Kívülállóként elsősorban a marketing és pénzügyi szolgáltatásokat tudnám megemlíteni. A betegek egységes arculatot látnak, amely mindenképpen bizalmat sugároz.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

A már említettek mellett nem szabad megfeledkeznünk a kedvező kondíciókról sem. A patikák bevételének részét adják az engedmények, az akciók. A nagykereskedőkkel való hosszú múltra tekintő együttműködések azt mutatják, hogy egymás nélkül nehezen valósulna meg a gazdaságos és biztonságos betegellátás.