Bogsch Erik

a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke

„A hazai fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy nem kerül hamis gyógyszer forgalomba”

A folyamatos gyógyszerellátás alapfeltétele, hogy a piaci szereplők munkája és szakmai tudása összhangba kerüljön. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke szerint ennek köszönhetően sikerült a legnehezebb időszakokban is magas színvonalú szolgáltatást nyújtani a betegek számára.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszer-nagykereskedők legfőbb erőssége az ellátási lánc megszervezése, a gyors és hatékony gyógyszerellátás biztosítása a kórházak és a patikák felé. A kórházak zavartalan működéséhez jelentősen hozzájárulnak azáltal, hogy a fizetési határidőket rugalmasan kezelik, tehát óriási a szerepük a kórházak finanszírozásában. Erős szűrőt jelentenek a gyógyszerhamisítás elkerülésében, puffer szerepük van az optimális készletezésben, ezzel a hiányok megelőzésében. Információforrást biztosítanak a változásokról, piaci folyamatokról, tendenciákról.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A logisztikai folyamatok tökéletesítése az ellátási lánc egészén kifejti pozitív hatását, a patikák elérhetősége könnyebb lett. Az információ-technológia megkönnyíti a rendelést, adatfeldolgozást, tervezést. A modernizált, nagyobb kapacitású raktárrendszerek révén a logisztikai folyamatok minősége javult, a bérraktározási lehetőségek kibővültek.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

A hazai gyógyszerellátási lánc eleve egy zárt rendszer volt az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer bevezetése előtt is, mely kizárta a hamisítás lehetőségét, ennek egyik fontos őrszeme a nagykereskedő. A szerializáció jelentős beruházást, informatikai fejlesztést, folyamat-átszervezést igényelt minden piaci szereplő (gyártók, nagykereskedők, patikák) részéről, de mostanság zökkenőmentesen működik. Így a hazai fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy nem kerül hamis gyógyszer a patikai és kórházi forgalomba.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A Szövetséggel és a tagvállalataikkal is több évtizedes a gyógyszergyártók együttműködése, mely a korrekt partneri viszonyon alapul. Erősen szabályozott a piac, minden piaci szereplő betartja az előírásokat és igyekszik segíteni a másikat a gyors és kielégítő szolgáltatás nyújtásában, hiszen valamennyi szereplő számára az elsődleges szempont a biztonságos és folyamatos gyógyszerellátás biztosítása.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

A pandémia minden piaci szereplőt komoly nehézségek elé állított. Nehéz volt tervezni, készletezni, gyártani. Voltak krízisidőszakok, mint pl. 2020 márciusa, amikor sorok kígyóztak a patikák előtt és óriási felvásárlás kezdődött, majd két hónapig minimális volt a forgalom. A hektikus változások azóta is jellemzőek. Ezt igen nehéz mind a gyártóknak, mind a nagykereskedőknek a logisztikai folyamataikkal leképezni.

A nagykereskedőktől a forgalom-ingadozások időszakában is gyors volt a visszajelzés, pl. milyen gyógyszereket kezdtek használni a Covidos-betegek esetében, és a megnövekedett keresletet legtöbbször tudtuk kezelni.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

A hiánycikkek kezelése rendkívül nehéz feladat. Sokszor hirtelen, nem tervezhető módon következik be egyes termékek esetében hiányhelyzet. Ha helyettesíthető a termék, a hiány könnyebben kezelhető, amennyiben nincs helyettesítő termék, a nagykereskedők alternatív beszerzésekkel tudják mérsékelni azt. Ezek azonban a piac rendkívüli szabályozottsága miatt nehezen kivitelezhetők.

Hogyan látja, a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatok által működtetett franchise patikahálózatok milyen többletszolgáltatásokat tudnak nyújtani a betegek számára, ezek a szolgáltatások milyen hatással vannak a betegellátásra?

A nagykereskedelmi vállalatok által működtetett franchise-patikahálózatok fejlődése folyamatos, progresszív, mind patikaszámban, mind elérhető szolgáltatások terén. Az egységes arculat, a folyamatos akciók, akciós újságok, webshop mind olyan plusz, ami ahhoz kell, hogy ezen patikák kiemelkedjenek a többi közül. A franchise-patikahálózatok emellett nagy figyelmet fordítanak szakdolgozóik folyamatos képzésére is, ezért a beteg biztos lehet benne, hogy bármilyen problémával is keresi fel a patikát, szakértő segítséget fog kapni.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Nagyon jó a szakmai együttműködés a nagykereskedőkkel, nincsenek financiális gondok, e nélkül súlyos problémák lennének a hazai gyógyszerpiacon.