Bogáth Attila

a W-Pharma Kft. szállítási menedzsere

„A nagykereskedők mindent megtettek, hogy a betegek mihamarabb gyógyszerhez juthassanak”

A gyógyszerek eljuttatása a betegekhez nem mindennapi nehézségek elé állította a piaci szereplőket. Bogáth Attila, a W-Pharma Kft. szállítási menedzsere arról nyilatkozott, hogy mi jelentette a legnagyobb kihívást logisztikai szempontból az elmúlt hónapokban. 

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A W-Pharmánál 4 évvel ezelőtt teljesen új raktár- és vállalatirányítási rendszer került kiépítésre, a biztonságos és gyors gyógyszerellátás érdekében. Ez teljes mértékben megváltoztatta a cég működését, minden felgyorsult és sokkal biztonságosabb lett, hiszen a program magától generálja a feladatokat, vonalkód és sarzs szerint is ellenőrzi a termékeket, igy a hibákat minimalizálni tudtuk. Ennek köszönhetően a rendeléseket is gyorsabban tudjuk szállítani, és gyorsabb az információáramlás. Ezek mellett szintén 4 éve a cég vezetői visszatértek a saját autós szállításhoz, saját alkalmazottakkal és új, korszerűen felszerelt autóparkkal. Mindent egybevetve számos dolgon kellett változtatni a szállítással kapcsolatban, új túrákat szerveztünk, új útvonalakat, és olyan sofőrcsapatot állítottunk össze, ami állandó, így a partnereink mindig ugyanazokkal az alkalmazottainkkal találkoznak, ezzel is megkönnyítve a közös munkát.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

Úgy vélem, hogy külsősként kevesen vannak tisztában azzal, milyen nagy feladat hárult a gyógyszer-nagykereskedőkre a pandémia alatt, nyilván senkinek sem volt egyszerű. De ha azt vesszük alapul, hogy az országban több mint 2000 patika van és összesen 8 gyógyszer-nagykereskedő, és hogy minden nap az átlagos rendelések 10-20-30-szorosa érkezett be, akkor ebből egyszerűen leszűrhetjük, hogy mindenki túlterhelt volt. Nagy kihívást okozott mindenki számára a kialakult helyzet, de úgy vélem, a nagykereskedők igazán kitettek magukért, és mindent megtettek, hogy a betegek mihamarabb gyógyszerhez juthassanak biztonságos körülmények mellett. A nagyobb problémát természetesen a logisztika okozta, illetve a szállítás gyakorisága és mennyisége. Minden alkalmazott dolgozott, akik szabadságon voltak, azokat is behívták és a vezetőség is a raktárban dolgozott, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban tudjunk dolgozni. Természetesen minden autót bevontunk a szállításokhoz, amit csak lehetett. A járatokat sűrítettük, de aztán március utolsó hetében már nehézséget okozott, hogy sok patika 15 órakor bezárt, így sokszor csak az azt következő nap tudtuk teljesíteni a rendeléseket. Viszont a szállítási határidők megnőttek, éppen ezért hétvégi munkával és mindennapos túlórákkal próbáltuk tolerálni a késéseket.