Béres Margit

az EGVE elnöke

„Jó, hogy ilyen partnerekre tudunk támaszkodni”

Az egészségügyi szektor fejlesztései jótékonyan befolyásolták a lakosság gyógyszerellátottságát, hiszen felgyorsították a munkafolyamatokat. Béres Margit, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke is nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy lényegesen könnyebbé váltak bizonyos munkafolyamatok.

Hogyan látja a gyógyszer-nagykereskedelem gyógyszerellátásban betöltött szerepét, valamint miként értékelné a szektornak az egészségügy egészében elfoglalt helyét?

A gyógyszerellátás kiemelt területe a betegellátásnak, enélkül nincs folyamatos és biztonságos egészségügyi ellátás, ezért jelent kórházaink számára biztonságot, hogy a gyógyszer-nagykereskedőket partnereink között tudhatjuk.

A szektor szereplői számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 5 évben. Melyek azok a fejlesztések, melyek hatással vannak az Önök tevékenységére is?

A napi, akár többszöri kiszállítással jelentősen lehet csökkenteni a kórház raktárkészletét. Az online rendelési- és számlázási lehetőség is meggyorsítja pénzügyi, számviteli folyamatainkat.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége jelentős feladatokat vállalt és vállal egyrészt a gyógyszerbiztonság terén, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő helyen és időben legyen, valamint a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Hogyan értékeli a GYNSZ tagvállalatainak ezeken a fontos területeken végzett munkáját?

Egyes országokban a hamis gyógyszerek nagy számban megjelennek, nálunk a zárt gyógyszerkereskedelmi láncon, melynek a nagykereskedők is részei, ezt hatékonyan elkerüljük. Ez jelentős többletfeladattal, adminisztrációs- és adatrögzítési feladattal jár, de csak így lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő minőségű gyógyszer jut el betegeinkhez.

Hogyan értékelné a Szövetséggel, illetve annak tagvállalataival való együttműködést?

A gyógyszer-nagykereskedők már régóta az egészségügyi piac szereplői, így kiváló kapcsolatot ápolunk velük. A szakmai kapcsolaton túl személyesen is rendszeresen tudunk egyeztetni.

Hogyan értékeli a gyógyszer-nagykereskedelem munkáját, részvételét a pandémia időszaka alatt?

Minden elismerésem, hogy a pandémia alatt többszörösére megugrott gyógyszerfogyasztás mellett is el tudták látni a kórházakat és a lakosságot, valamint gyorsan felkészültek a milliós nagyságrendben érkező COVID-vakcinák logisztikájára.

Miként értékeli a szektor tevékenységét, erőfeszítéseit a hiánycikkek kezelésének kérdésében?

A hiánycikk-probléma sajnos a globális folyamatok miatt folyamatosan fennáll, de a nagykereskedők mindig igyekeznek új forrásokat felkutatni, ezzel segítve, hogy betegeinket elláthassuk.

Hogyan jellemezné a gyógyszer-nagykereskedőkkel való együttműködését?

Régóta fennálló, bizalmi viszonyt ápolunk. Jó, hogy ilyen partnerekre tudunk támaszkodni.