Portrék a gyógyszer-nagykereskedelemből

Bemutatjuk dr. Csőke Rolandot, a Medimpex Gyógyszer Zrt. vezérigazgatóját

Kérlek meséld el, hogyan kerültél a jelenlegi munkakörödbe.

Már igen korán elhatároztam, hogy a gyógyszeriparban szeretnék dolgozni. A diplomám megszerzése után gyógyszergyártással, majd minőségbiztosítással foglalkoztam. Hamar rájöttem, hogy hozzám a szervezés, a folyamatok menedzselése áll igazán közel – természetesen a gyógyszeriparon belül. Ennek megfelelően igyekeztem olyan munkaköröket betölteni, ahol ezeket a képességeimet érvényesíteni tudtam. A Medimpexhez 2019-ben kerültem, előtte a Hungaropharmánál dolgoztam minőségbiztosítási területen.

A Medimpex előtti pályámból kiemelem a plazmagyűjtés területén töltött időszakomat. A vérplazma egy különleges anyag, számos létfontosságú terápia pótolhatatlan alapanyaga. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a gyógyászat és a rászorulók számára, önkéntes donorok kellenek, és kell az a gyűjtő és feldolgozó kapacitás, amely kiemelt figyelmet fordít a minőségi előírásokra, a donor orvosi vizsgálatától kezdve a legyűjtött plazma feldolgozásáig. Ezen a területen regionális menedzser voltam, nyolc plazmagyűjtő központ tartozott hozzám.


Hogyan írnád le a Medimpexnél végzett feladataidat?

A Medimpex Gyógyszer Zrt. egy gyógyszer-nagykereskedő vállalat, de több szempontból is egyedülálló Magyarországon. A Hungaropharma 100%-os leányvállalata vagyunk, a tevékenységünk kiegészíti az anyavállalatunk szolgáltatási palettáját. Sok esetben alkalmazunk újszerű megoldásokat, és vezetőként kiemelt feladatomnak tekintem, hogy tovább erősítsem a vállalat innovatív jellegét, mert ez biztosítja a versenyképességünket.

Humángyógyászati területen bérraktározást nyújtunk olyan gyártók számára, amelyeknek nincs képviseletük Magyarországon. Ebbe beletartoznak minőségbiztosítási szolgáltatások, továbbá a hatósági előírásoknak való megfeleltetés is. Humán gyógyszereket csak nagykereskedőknek értékesítünk.

Hasonló szolgáltatásokat nyújtunk az állategészségügyi beszállítóinknak, azzal a nagy különbséggel, hogy a vevőkörünk szélesebb, mert állatorvosi rendelőknek, állat-gyógyszertáraknak, állattartó telepeknek, takarmánykeverő cégeknek is szállítunk. Orvostechnikai eszközök nagykereskedelmét is végezzük: kontaktlencsék és azok ápolószerei, valamint speciális infúziós pumpák és szerelékek szerepelnek a forgalmazott termékeink között. Szintén a tevékenységi körünkbe tartozik gyógyszertendereken való részvétel támogatása, a tenderek teljes körű kiszolgálása és az ehhez kapcsolódó dokumentumok kezelése.


Milyen nagyobb kihívásokat említenél, amelyekkel vezetőként találkozol?

Valamennyi új szolgáltatás beindítása, megerősítése komoly kihívást jelent. De magát a céget, a cég működését is fejleszteni kell, és ezen a téren is vannak kiemelkedő jelentőséggel bíró feladataink. Éppen leváltjuk a vállalatirányítási rendszerünket – ez egy hatalmas informatikai projekt, amelynek a végén egy korszerű működési háttérrel rendelkező cég leszünk.

Jellegzetes kihívás a vállalatok életében, amikor egy új szabályozáshoz kell igazodni új folyamatok kidolgozásával és új kapacitások kiépítésével: ilyen aktuálisan az állatgyógyászati területen az antibiotikumok rendelhetőségének megváltozása. Amellett, hogy a szabályozás szigorodott, a gyógyszer-nagykereskedők szerepe is átalakult: a vények tartalmi ellenőrzése a nagykereskedőkhöz került. Természetesen úgy fogjuk ellátni ezt a feladatkört, hogy a tevékenységünkkel ezen a téren is növeljük a gyógyszerellátás biztonságát.


Mi ad neked motivációt a munkádban nap mint nap?

Első helyen azt említem, hogy jó csapatban dolgozom, olyan kollégákkal, akikkel képesek vagyunk egymást inspirálni. Olyan területen vagyok, amely minden szempontból érdekel, és olyan feladatkörben, amelyben ki tudok teljesedni. Folyamatosan keresem az előrelépési lehetőségeket a Medimpex számára: az egyik célom, hogy tovább erősödjünk az állatgyógyászati piacon, és ha adódik előttünk egy új lehetőség, biztos lehetek abban, hogy támaszkodhatok a kollégáimra, bízhatok a pozitív hozzáállásukban és az elkötelezettségükben. Mindig van valami a tarsolyunkban, és ezeket szeretném is megvalósítani.


A munkán kívül mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

A kutyák jelentik a hobbimat, gyerekkoromtól kezdve jelen voltak az életemben, jelenleg német boxerek tenyésztésével foglalkozom. A Magyar Boxer Klub elnöke vagyok, így nemcsak kutyák gazdájaként, hanem egy társadalmi pozíciót betöltve is sok időt töltök a kutyákkal. Ez a feladatkör egyben nagy felelősséget is jelent a kutyák és a kutyatartók felé. A kutyák plusz motivációt is adnak a munkámhoz, ezen felül a Medimpex vevőinek egy részét is jobban megismerem.