Összefogás a gyógyszerhamisítás megfékezéséért

2023. július 13-án a sajtó nyilvánossága előtt került sor a gyógyszerhamisítás megfékezését célzó együttműködési megállapodás aláírására a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) székházában.

Az SZTNH koordinálásával és támogatásával létrejött megállapodásban aktív szerepet vállalt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI), a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a „Védettség” Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége.
„A magyar gyógyszerellátás legfontosabb értéke, hogy a zárt forgalmazási csatornán (gyógyszergyártók – gyógyszer-nagykereskedők – gyógyszertárak / kórházak) hamis gyógyszer nem jutott el a felhasználókhoz. A most aláírt megállapodás célja, hogy ezt az értéket a jövőben is megőrizzük, s fenntartsuk a gyógyításba – gyógyulásba vetett bizalmat. Az egész társadalom közös érdeke, hogy mindenki tisztában legyen a hamis gyógyszerek által hordozott kockázatokkal, s ennek megfelelően a gyógyszerek beszerzése során mindig jó döntések szülessenek.” – mondta Dr. Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke az aláírási ünnepségen.

Fotó: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala / Vékony Zsolt