2021-ben 25 éves a Szövetség

Az egészségügyi ellátórendszert formáló erővé vált a hazai gyógyszer-nagykereskedelem


Megszokott dolog, hogy egy jubileumi visszatekintés a múlt törekvéseiről, küzdelmeiről, sikereiről szól, összegyűjtve mindazt, ami előbbre vitte, vagy épp nehezítette az eltelt időt. De miként foglaljuk össze most a saját történetünket? Hogyan lehetne érzékeltetni azt a sebességet, amit az elmúlt esztendők a gyógyszer-nagykereskedelemnek és az egészségügy egészének diktáltak? Felsorolni mindazokat az eseményeket, amelyek a szektorunk egészét meghatározták, már önmagában felér egy kihívással.

Ha megnézzük a szolgáltatás-portfólió bővítése terén történt mozgásokat, szektorunk olyan eredményeket tud felvonultatni, mint a szállítási gyakoriság növelése, a rendelésleadás és a gyógyszertárba érkezés között eltelt idő rövidítése, az érkezési pontosság emelése, a készletinformációk elérhetővé tétele a gyógyszertáraknak a patikai rendszerekben, a digitalizáció bevezetése, e-számla, elektronikus/érintésmentes áruátvétel, hiánycikkek elérhetőségével kapcsolatos információ, s igazán csak a legjelentősebbeket soroltam fel. 

A fejlesztések területén rendkívül látványos sebességnek volt tanúja ez az öt esztendő. Gondoljunk csak a magyarországi gyógyszer-kiszállító járművek hűtő-, hőmérséklet-mérő és -regisztráló rendszerekkel való felszerelésére, a GDP irányelv implementálására a teljes nagykereskedelmi logisztikai folyamat során, a vállalatoknál végrehajtott nagyszabású informatikai és logisztikai fejlesztésekre, raktáraink bővítésére és az automatizálás szintjének folyamatos emelésére. Ami a teljes gyógyszeriparra sorsfordító hatással volt, az az egyedi dobozazonosító rendszer felállítása és elindítása. A Szövetség komoly formáló erővé vált az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelv, az FMD hazai előkészületeiben, bevezetésében, működtetésében.

A gyógyszertárban kapható egyéb termékek forgalmazására nagy hatással volt a biztonságos étrend-kiegészítők forgalomba hozatalával kapcsolatosan aláírt megállapodás. Az önszabályozó piaci együttműködést a Szövetség mellett a Hamisítás elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vezetői írták alá. 

A pandémia teljes egészségügyre és azon belül is a gyógyszer-nagykereskedők munkájára gyakorolt hatása szektort és embert próbáló volt. A védőeszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésének extrém határidőkkel való teljesítésén túl az egy havi gyógyszermennyiség kiváltásának gyakorlata is egyik pillanatról a másikra állt át a három havi mennyiségre, ami mind jelentős terhet rótt ránk. Emellett az első pillanatok kihívásai közé tartozott a védekezés megszervezése is saját dolgozóink és alvállalkozóink gépkocsivezetői állományában, majd jött a vakcinalogisztika, ami a minőségbiztosítás, raktározás és kiszállítás területén jelentett kiugró terhelést. A pandémia tanulságait és mérőszámait azóta is elemezzük, új protokolljai pedig beépültek mindennapi működésünkbe. A járvány legfontosabb partnereink, a gyógyszerészek gyógyításban betöltött szerepét is felértékelte. Tevékenységük, hivatásuk még fontosabbá vált a gyógyítás folyamatában. A pandémiára válaszul a teljes egészségügyi szektor képes volt nézőpontot váltani, képes volt a megújulásra.

Mindezeken túl a környezettudatosság, fenntarthatóság és felelős gazdálkodás szempontjait is előtérben tartottuk. A többször használatos ládák használatával, a csomagolóanyag, a kiszállítások és a visszagyűjtés optimalizálásával – ez utóbbinál 2016-ban 276 t visszagyűjtött gyógyszert tartottunk nyilván, 2020-ban ez a szám elérte a 338 tonnát – a károsanyag-kibocsátásban is javuló eredményeket tudunk felmutatni.

Az egészségügy ipari forradalma zajlik, a gyógyszeripar megújulás előtt áll és ennek a paradigmaváltásra nekünk, gyógyszer-nagykereskedőknek is jó válaszokat kell tudnunk adni. Míg öt évvel ezelőtt – az akkori igényeknek megfelelően – mindössze néhány hűtős autó állt rendelkezésre az oltóanyagok szállítására, ma már nemcsak hűtve, de fagyasztva (akár -70 oC-on) is kell tudnunk szállítani. Emellett látjuk, milyen jelentős mértékben megváltozott a készítmények kínálata, a gyógyszerkincs is. Megjelentek a biológiai készítmények, a bioszimiler- és génterápiás gyógyszerek, és ezek következtében az egyedi terápiás kezelések (személyre szabott gyógyszerelés) mind nagyobb számban válnak elérhetővé. Sosem látott mértékű a változás gyorsasága, s ez próbára teszi a gyógyszer-nagykereskedelmi szektor egészének adaptációs képességét, rugalmasságát, hatékonyságát, sőt fejlődni vágyását is. Azt gondolom, az elmúlt években a próbát kiálltuk, a váratlan, sürgető helyzetekhez való alkalmazkodásunk gyors és hatékony volt! A fejlesztéseken és a váratlan helyzetekre való azonnali reagálásokon túl a gyógyszer-nagykereskedelem elmúlt évei arról is szóltak, hogyan tudunk a gyógyszertáraknak egyre bővülő szolgáltatás-kínálatot nyújtani – a nézőpontváltás ebben a kérdésben is elengedhetetlen. A gyógyszerészi hivatás gyakorlásának minden eszközünkkel való támogatása válik legfontosabb feladatunkká. Mindezt azzal a céllal tesszük, hogy a logisztikai szolgálatásunkon túl, a gyógyszerész-társadalommal való őszinte, bizalmon alapuló kapcsolaton keresztül mi magunk is aktív részt vállaljunk a teljes hazai társadalom egészségesebbé válásában, a magyar lakosság egészség-tudatosságának erősítésében. Az egészségesebb társadalomhoz pedig alapvető feltétel, hogy a szektor szereplői között megvalósuló lehető legszorosabb kooperáció!

Az elmúlt évek küzdelmeiben kiválóan együttműködtünk: nemcsak a Szövetség tagvállalatai, hanem mind, aki saját hivatásán keresztül feladatot vállal az egészségügy bármely területén. Minden sikerünk közös erőfeszítéseink, partneri összefogásunk eredménye.

Két dologban erősített meg igazán az elmúlt öt esztendő. Az együttműködés és a rugalmas alkalmazkodás fontosságában. Együttműködés a hatósági szakemberekkel, kiskereskedelmi partnereinkkel, gyártókkal, betegszervezetekkel, és alkalmazkodás a folyamatosan változó világhoz. Szektorunk akkor lesz képes továbbra is fejlődési pályán maradni, ha szereplőinek mindegyikét ez a két elv erősíti.  S amennyiben ennek a két feltételnek megfelelünk, a jövő formálói is lehetünk! 

Dr. Feller Antal elnök


Kiadvány letöltése
GYNSZ25_kiadvany.pdf

A jubileumi 25. év alkalmából a szakma jeles képviselőit és az egészségügyi szektor szereplőit arról kérdeztük, mit gondolnak a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységéről; hogyan vélekednek rólunk, a piacon betöltött szerepünkről és közös munkánkról, hogyan idézik fel együttműködéseink sikereit. Több mint 40 interjút készítettünk prominens hazai és külföldi szakemberekkel, ezeket a beszélgetéseket a Szövetség honlapján hamarosan elérhetővé tesszük.Tagszervezeteink


Tagszervezeti lista letöltése
221kbyte, .pdf

Kapcsolatok

Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége

Cím:
1143 Budapest, Stefánia út 28/a.


Telefon: 36-1-785-1988


Mobil: 36-30-360-6218


E-mail : gynsz@gynsz.hu


Honlap: www.gynsz.hu

 
 
HonlapkĂŠszĂ­tĂŠs, tĂĄrhely, domain, banner, webdesign, grafika